90-годишен дядо от петричкото село Чучулигово осъден да плати 3250 лв., след като кравата му потроши БМВ на гръцки бизнесмен

19 Февруари 2017 | 18:57
1 коментара
Общество

90-годишен дядо от Петрич бе осъден да плати 3250 лв., след като кравата му потроши беемвето на гръцки бизнесмен. Инцидентът станал на автомагистрала „Струма“, когато внезапно пред движещия се към ГКПП – Кулата автомобил изскочило стадо от 7-8 крави.

Шофьорът намалил скоростта, но въпреки реакцията му челният сблъсък бил неизбежен и едно от добичетата  се блъснало в предната част на беемвето, а другите продължили да се движат по пътното платно.

След удара автомобилът не е могъл да се движи, тъй като картерът се спукал, предното стъкло се счупило и впоследствие бил изтеглен от магистралата от Пътна помощ.  Ранена била и кравата, която след това умряла. Пристигналите на място полицаи установили по ушната марка на кравата, че е собственост на Аврам Аврамов от село Чучулигово. В констативния протокол били отразени щетите върху колата, както и че пътният инцидент е станал по вина на оставеното без надзор животно. Беемвето било собственост на фирмата на гърка Йоанис Михайлидис, който решил да потърси компенсация по съдебен път за имуществените вреди и завел дело срещу дядото в РС – Благоевград. 

Адвокатът на възрастния пастир твърди, че кравата е била завързана, но умишлено била пусната от трето лице, за да му навреди. Освен това пътният инцидент е станал при условията на съпричиняване, тъй като автомобилът се движел с несъобразена скорост.

В хода на делото е разпитан като свидетел шофьорът на автомобила, който разказал за преживяното, както и двама близки на дядото, които обяснили, че той връзвал кравите с въже, което зачуквал на кол,  за да не бягат. Назначена е и съдебна автотехническа експертиза, като заключението на вещото лице е, че към момента на удара лекият автомобил се е движел със скорост 70-80 км./ч при знак В26 с ограничение на скоростта в мястото от 80 км/час. Старият чобанин не е продумал нито дума по време на делото.

След анализа на събраните доказателства съдия Вера Коева уважава иска на гръцкия бизнесмен и осъжда дядото да му плати 3250 лв., колкото е стойността на претендираните вреди.  Решението подлежи на обжалване.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/ Струма

Добавени коментари

vasil публикува:
19 Февруари 2017 | 22:34
тоя с колко е карал преди удара ? по нашите пътища има ограничения или за гърците не важи ? ако си е карал с ограничението можеше да не се стига до съд. Кой ые плати на човека починалото животно... ?

Добавете Вашия коментар

TOP