9 кандидати в битка за директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”

30 Май 2022 | 10:46
0 коментара
Общество
9 кандидати в битка за директор на Басейнова дирекция  Западнобеломорски район”

Директорското кресло в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ се оказа едно от най-жадуваните за останалите временно без работа бивши шефове в Благоевград. За обявения от Министерството на околната и средите и водите конкурс за мястото документи подадоха рекорден брой от 9 кандидати. Постъпилата обемиста документация, включваща за всеки един от тях писмено заявление за участие в конкурс, декларации, че са пълнолетни български граждани, не са поставени под запрещение и осъждани за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода, затрудниха изключително комисията по провеждане на конкурса. Това е и причината вече близо 2 седмици след крайния срок за подаване на документите комисията още да не е обявила кого допуска до втория етап и кого отстранява.

Сред по-интересните имена на кандидатите е на бившия директор на БДЗБР Момчил Пашов, който 2 г. ръководи дирекцията и миналата година бе освободен след проверка на КПКОНПИ, касаеща раздаваната от дирекцията минерална вода на хотели, които обаче я плащали като питейна.

Всъщност това не бе първата проверка на Пашов – по-рано същата година антикорупционната комисия нищи 4 сигнала срещу него – за финансови стимули на негова подчинена, главен експерт в дирекция „Планове и разрешителни“, с която живее на семейни начала.

Въпреки че комисията не намери основание да санкционира Пашов за конфликт на интереси, разследването стана повод в обществото да излязат и други подробности от битието му, като това, че ползва служебния автомобил главно за лични цели, че има дете от въпросната служителка и т.н.

Другият кандидат за директорското място е Стоянка Манолева. Тя работеше като директор на дирекция „Планове и разрешителни“ и беше дясна ръка на Пашов. Манолева бе уволнена от предишния директор Владимир Димитров, мотивът бе, че се опитала да прикрие действията на Пашов, свързани с хотел „Русковец“ в Добринище, който също ползва минерална вода с разрешително от БДЗБР. И Пашов, и Манолева бяха дадени от Димитров за този случай на прокуратурата.

Кандидат за директор на БДЗБР е и бившата шефка на ВиК – Благоевград и общински лидер на ГЕРБ Росица Димитрова. Тя бе назначена по време на управлението на ГЕРБ и свалена веднага щом партията сдаде властта. Инж. Димитрова ръководи ВиК в продължение на 7 г.

Кандидат да остане в шефския кабинет на БДЗБР е и настоящата временно изпълняваща директорската длъжност Станислава Иванова. Тя остана без работа, след като през юли миналата година кметът на Благоевград Илко Стоянов закри длъжността й шеф на правния отдел на общината, зает по време на управлението на Румен Томов. В момента Ст. Иванова води дело срещу общината за неправомерно уволнение.

Кандидатите, които минат първия кръг от конкурса – подбор по документи, ще трябва още да представят концепция на тема „Прилагане на политиката по управление на водите на национално, басейново и регионално ниво – управление, опазване и контрол” и да минат успешно през интервю. Битката си заслужава – освен власт и влияние тя ще донесе на спечелилия и минимална заплата от 2964 лв., което е 3 пъти повече от средната заплата за Благоевградска област.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP