Може да не знаете, но в стомаха ви живее малко чудовище със собствено мнение. Това е хормонът грелин, по-известен с прозвището "Гладен съм!".

Когато стомахът ви е празен, или пък се заблуждава, че е празен, в тялото ви се отделя грелин, който сигнализира на мозъка ви, че спешно се нуждаете да хапнете.

В тялото обаче има и противник на хормона на глада - лептинът, чиято роля е да сигнализира, че сте се заситили и можете да спрете да ядете.

Проблемът е, че е възможно тялото да развие нечувствителност към лептина и така да изгубим естествената си способност да разбираме кога сме се нахранили.

Тази нечувствителност се развива по същия начин, по който и резистентността на инсулин - чрез системна консумация на висококалорични храни, съдържащи големи количества захар, но бедни на протеини и фибри.

За щастие има храни, които помагат да регулираме апетита си по естествен начин и да балансираме хормоните в тялото си и начина, по който то реагира на техните сигнали. 

Ако си похапвате повече от тези девет храни, постепенно те ще започнат да влияят на апетита ви и да намаляват желанието за излишно похапване.

Яйца

Въпреки че закуската вече не се смята за най-важното хранене през деня, ако веднага след събуждане хапнете нещо, богато на протеини, вместо баничка или кроасан, ще се чувствате сити в продължение на няколко часа, а желанието ви за шоколад и други висококалорични храни ще намалее.  

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Артишок

Отделянето на хормона на глада грелин спира, когато стомахът ви е пълен, така че консумацията на храни, богати на фибри е много добър начин да надвиете апетита. Артишокът съдържа голямо количество фибри, а освен това действа благотворно на баланса на бактерии в червата ви. Други храни, които имат добро въздействие върху чревната флора са чесънът, лукът, празът и бананите.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Овесени ядки

Ползите от богатите на фибри овесени ядки са всепризнати. Освен, че създават чувство за ситост, те имат благотворен ефект върху цялото тяло и помагат за работата на хранителния тракт.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Варени картофи

Напоследък картофите се сдобиха с лоша репутация сред хората, стараещи се да контролират приема си на въглехидрати. Това обаче е неоправдана критика към тях - сварените картофи са сред най-засищащите храни, а студената картофена салата влияе на химическия им състав и ги прави по-трудно разградими, което пък от своя страна влияе още повече на чувството ви за ситост.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Камбала

Камбалата, известна и като халибут заради името си на английски, е слабо известна у нас, но много полезна риба. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за цялото тяло, и е много засищаща храна.

Нейните полезни свойства идват от високото й съдържание на триптофан. Камбалата е и много добър източник на метионин - аминокиселина, която потиска резистентността към инсулин.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Стриди

Те са един от най-добрите източници на зинк - минерал, който спомага за регулирането на апетита. Стридите са и много добър източник на желязо.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Чай Ройбос

 
Advertisment

Чаят, който се добива от така нареченият червен храст, виреещ само в Южна Африка, е богат на флавоноида аспалатин. Според изследвания този флавоноид потиска както отделянето на хормони на стреса, така и трупането на мазнини - процеси, които са свързани с ред заболявания. 

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Червени ябълки

Ябълките са чудесен източник на фибри, които помагат да се чувстваме сити. Те са богати на антиоксиданти, което ги прави полезни за сърцето и организма като цяло.

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Ябълков оцет

Оцетната киселина, която се съдържа в него, забавя отделянето на захар в кръвта, а това свойство я прави голям съюзник в борбата с диабета за хората, които са предразположени към него. Освен това добре регулираната кръвна захар понижава апетита за вредни храни.

Във видеото вижте кои са най-полезните храни в България: