8,5 км път на цена над 9 млн. лв. привлече към Кресна строителни акули от цялата страна

08 Май 2022 | 09:17
0 коментара
Бизнес
8,5 км път на цена над 9 млн. лв. привлече към Кресна строителни акули от цялата страна

8,5 км общински път с прогнозна стойност от 7 608 476 лв. без ДДС, или над 9 млн. лв. с ДДС, привлече като магнит към Пиринския край вниманието на строителни акули от цялата страна. Пътят е между гр. Кресна и колоритното с. Влахи и е единственият начин да се стигне до селото.

В обявената от кмета на Кресна Николай Георгиев обществена поръчка за избор на изпълнител документи подадоха 6 фирми, половината от които събрани в строително обединение.

Соловите играчи са „Мега Хидрострой“ ЕООД на Зоран Костов от гр. Божурище, която миналата година бе поканена да укрепи свлачището над благоевградския парк Бачиново срещу 4,5 млн. лв., варненското акционерно дружество „Бг Ленд Ко“, в чийто съвет на директорите е един от любимите строители на бивши и настоящи кметове в Пиринско – благоевградчанинът Велимир Магурев, и регистрираната в Бело поле „Грома Холд“ ЕООД с управител Виктор Велев. Чрез консорциума

ДЗЗД “Кресна 22” документи за участие подадоха мощната „Хидростроителство“ ООД с управител Васил Попов и с регистрация в с. Врана, „Юпи транс 2015“ ЕООД на Анна Милова от гр. Нови Искър и „Хидро инженеринг“ ЕООД на бургазлията Иван Янгьозов.

Това е една от най-скъпите обществени поръчки на малката община Кресна за последните години, но и обектът е доста сложен за реализация. Пътят започва с асфалт от жп прелеза при отклоняването си от главен път Е-79 в гр. Кресна, но след 500 метра асфалтът свършва и преминава в трошено-каменна настилка, която е изпочупила немалко коли. За „пълен комфорт“ на доста места край него има ясно изразени свлачища и отвесни скали, които навлизат в трасето, а на няколко места непосредствено до пътя опира река Влахинска. Освен това в сервитута се наблюдава развита растителност и липсва всякаква вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Според заданието при ремонта трябва да се спази габарит от 3,5 метра за пътното платно и 2 на 1,25 м ширина на банкета.

Значително по-скромната сума от 269 998,32 лв. без ДДС за благоустрояване на улица в кресненското с. Горна Брезница респективно привлече само 1 кандидат и без всякаква конкуренция, с максимален резултат от 100 т. комплексна оценка той спечели поръчката. „Струма строй“ ООД на Александър Атанасовски от Симитли бе обявено за победител с офертата си, по-ниска от прогнозната цена само със 108,57 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

TOP