84 проекта по Национална кампания „Чиста околна среда“ подеха институции, кметства и общини в Пиринско

18 Март 2022 | 11:47
0 коментара
Общество
84 проекта по Национална кампания  Чиста околна среда  подеха институции, кметства и общини в Пиринско

84 проекта подадоха училища, детски градини, образователни институции, общини и кметства от Благоевградска област в рамките на тазгодишната национална кампания „Чиста околна среда“. Инициативата е на Министерство на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и е на тема „Обичам природата – и аз участвам“.

Управителният съвет на ПУДООС прие от тази година максималната стойност на проектите на отделните бенефициенти да бъде увеличена с 50%, съобщават от Областен информационен център - Благоевград. Така, всеки отделен проект на община или кметство вече може да бъде на стойност до 15 000 лева, а училищата и детските градини могат да кандидатстват с проекти до 7 500 лв. с ДДС. Общият размер на средствата, отпуснати за провеждането на конкурса, е 3 500 000 лв., от които 2 000 000 млн. лв. са за проекти на общини и кметства и 1 500 000 лв. – за държавни и общински училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК.

 

45-те проекта на образователни институции от цялата Благоевградска област са насочени към повишаване и затвърждаване на екологичната култура и самосъзнание сред подрастващите. С одобрените проекти ще могат да се финансират дейности от материален характер, пряко включени и необходими за учебния и възпитателен процес.

Освен площадки за игра и кътове за отдих, част от училищата и детските градини са описали доста креативни идеи, за които търсят финансиране от ПУДООС. Така например СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Якоруда и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна се надяват да създадат зелени класни стаи на открито с финансиране от инициативата. ОУ "Никола Парапунов", гр. Разлог пък възнамерява да изгради площадка за детски голф в училищния двор, а малчуганите от ДГ "Дора Габе" в Сандански – да отглеждат плодове и зеленчуци в собствена ферма. В СУ „Христо Смирненски“ в село Кочан пък възнамеряват да създадат дендрологична алея в двора на училището, а връстниците им от ПГ „Петко Рачов Славейков“ в Якоруда ще следят качеството на атмосферния въздух чрез специална система за мониторинг.

С реализацията на дейностите по кампанията, заложени в проектите на общини и кметства, се цели реновиране или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.   

Общо 1 734 проекта са депозирани по време на кампания „Чиста околна среда“ през тази година от кандидати от цялата страна. 848 от проектите са подадени от 206 общини. 39 са проектите, подадени от общини и кметства от Благоевградска област.

Резултатите от извършеното класиране на постъпилите заявления за финансиране трябва да бъдат обявени в срок до 08 април 2022 г. на интернет страницата на ПУДООС.

Добавете Вашия коментар

TOP