84-г. благоевградчанка: Храната от общинския Социален патронаж е безвкусна, няма меню за диабетици

22 Януари 2023 | 18:29
2 коментара
Общество
84-г. благоевградчанка: Храната от общинския Социален патронаж е безвкусна, няма меню за диабетици

Социалният шеф Е. Халилова: Средно 1000 души храним дневно без оплаквания, предложихме на жената да й готвят у дома – отказа

Храната, която носят от общинския Социален патронаж в Благоевград, е безвкусна, оплака се във вестник „Струма“ Здравка Димитрова Таскова. Възрастната жена декларира възмущението си, че няма меню за диабетици и за хора със заболявания, каквито са болшинството от потребителите, и заради това често й се налага да яде без хляб, защото белият й е противопоказен.

„Вчера платих 66 лв. абонамента за месец, десерт не взимам, но не знам колко от храната ще изям и колко ще хвърля. А за канчетата, в които ни я носят, дори не ми се говори“, призна пред репортер на „Струма“ Здравка Таскова. Ето какво още пише тя в писмото си:

„Драга редакция,

Аз съм възрастна жена, на 84 г., и от близо година съм на храна към общинския Социален патронаж. Искам да ви помоля да направите една проверка какви хора работят там и имат ли понятие от готвене. Защо излагат професията?! Защо толкова много унижават възрастните  хора?! Това, дето го готвят, и прасетата няма да го ядат. Знаете ли, че това, дето го готвят, половината отива в тоалетната, а аз го давам на моя комшийка за кокошките. Представете си колко е скъпо всичко, хората гладуват и да се хвърля ядене, това е престъпление. Но готвачите сигурно са близки роднини на шефовете. Едни ястия са много солени, други са безсолни. Началници, ние, старите хора, сме ви създали, и вие ще станете на нашите години. Но вие ще си имате помощници.

Сега да ви опиша за канчетата, дето носят в тях храната. Сигурно са произведени преди повече от 100 години – очукани отвсякъде. Нашарени с всякакъв вид боя. Понеже за 100 г. са минали много хора, всеки с номер, и е станало бояджийски цех. И знаете ли колко сантиметра са високи – 5 см, и като ги сложите едно върху друго, горното стане отвсякъде блажно, идва ти да ревнеш. Друга грешка: знаете ли, че белият хляб е вреден? Сигурно половината потребители сме с диабет, ама кой да пита. Затова аз се отказах и много пъти ям без хляб, защото няма кой да ми купи. Хитрите началници така са решили. Извинявайте, хем съм стара, хем с пердета на очите. Плащам храна от патронажа, защото вкъщи се мъча да готвя, но забравям включени котлоните“, пише Здравка Димитрова Таскова от жк „Еленово“.

По сигнала на „Струма“ ръководителите на социалната услуга вчера се срещнаха с 84-годишната жена.

„От април 2021 г. дамата е потребител на социалната услуга, включително в празничните и почивните дни, и досега от нея не е имало нито устно, нито писмено оплакване за качеството на храната“, не скри изненадата си директорът на социалната дирекция в общината Емилия Халилова и информира: „Готвим 19 варианта храна за хора с различни заболявания, включително и за диабетици, но тя не е заявила, че е сред тях, нито е представила медицински документ, с който да се съобразим. Не е декларирала дори, че иска черен хляб. Всеки ден общината храни средно по 1000 души, в това число потребителите ни в социалните домове, дневните центрове, центровете за настаняване от семеен тип, онкоболницата, и досега от качеството на храната не сме имали оплаквания. Предложихме на госпожата услугата „Патронажна грижа +“, за която няма да плаща такса. Чрез нея можем да й осигурим домашен помощник за 2 часа на ден, който да й купува продукти и да й готви според нейния вкус, но тя отказа и настоя, че иска да остане към патронажа. Обясни ни, че не й е удобно да кара сина си, който живее в центъра, да й купува черен хляб и да й го носи в жк „Еленово“, а ние й казахме, че може да заяви какъвто хляб предпочита да й се носи. Що се отнася до канчетата, те са стандартни и се ползват от години. Надписваме ги, защото са по два комплекта персонално за всеки потребител. Така от хигиенна гледна точка и за тях е по- добре, а и не се бъркат заради различните заявки според заболяванията им“, обясни Емилия Халилова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

Оставка публикува:
22 Януари 2023 | 20:28
Халилова, ти от много неща щеше да се изнедаш, ако беше благоволила да минеш по услугите, а не да стоиш по цял ден в стаята си и да клюкарстваш.
Васил Григоров публикува:
22 Януари 2023 | 19:08
Халилова е до октомври месец и се връща на старата работа Илко си отива и тя се връща просто цирка преключва не го ли разбрахте то нема как да стане неадекватни хора неможе да ни управляват.

Добавете Вашия коментар

TOP