838 кандидат-първокласници не достигат, за да се напълнят обявените 153.5 паралелки с 3377 места в Пиринско

15 Април 2022 | 17:19
0 коментара
Общество
838 кандидат-първокласници не достигат, за да се напълнят обявените 153.5 паралелки с 3377 места в Пиринско

838 кандидат-първокласници не достигат, за да се напълнят до максималния брой от 22 деца обявените 153.5 паралелки в областта. Това показват изчисленията на база утвърдените от директорите училищни план-приеми, тоест за първи клас и броя на децата, завършващи предучилищно образование.

За следващата учебна 2022/2023 г. от 93 училища с обучение в начален етап в 84 ще се сформират самостоятелни паралелки, в 7 /НУ – Дагоново, Жижево, Фъргово, ОУ – Туховища, Долен, Годешево, Бел камен/ паралелките ще са слети. В две училища – ОУ в Крибул и Ваклиново, няма да се реализира прием в 1 клас.

Впечатление прави, че в нито една от 14-те общини в областта няма положителен баланс по отношение на „излизащите“ от детските градини, подготвителните групи и „влизащите“ в училище.

Конкретно за Благоевград 5-те основни и 5-те средни училища обявиха 31 паралелки, като повечето залагат на традиционния си прием. Една паралелка за 1 клас и също една за подготвителна група са утвърдени в 9-о ОУ, по два класа в 4-о ОУ и СУИЧЕ, по три във 2-о ОУ, 5-о СУ и 11-о ОУ, по четири в 8-о СУ и 3-о ОУ, и пет в 7-о СУ. Любопитното е, че за тази учебна година от 6-о СУ заявиха 4 паралелки. Още преди кампанията стана ясно, че не всички деца от 4-та група на двете детски градини в квартал „Струмско“ ще постъпят в училището, и бяха сформирани 3 паралелки. Сега от 6-о СУ пак са утвърдили 4 класа.

В 13-те детски градини в Благоевград и подготвителната група на 9-о ОУ има общо 650 деца на шест и повече години, а местата в паралелките са 713.

В община Петрич са заявени 24 паралелки с възможност за обучение на 528 първокласници, а децата са 395.

Недостиг на 110 кандидат-ученици се регистрира в община Гоце Делчев, където обявените паралелки са 18 с 396 места, а от детските градини „излизат“ 286 деца.

Дори и в общини с по едно училище и детска градина се наблюдава „дефицит“. Така например детската градина в Кресна „изпраща“ 26 кандидат-първолаци и ако не дойдат деца от другаде, училището ще сформира две маломерни паралелки.

В Микрево детската градина завършват 36 малчугани и училището също е с утвърдени две класа.

Очевидно анализирайки ситуацията и отчитайки обективни обстоятелства, от началното училище в Банско са решили да намалят приема си от 3 на 2 паралелки, с два класа е и средното училище в града, с по един ОУ – Добринище и Места. В подготвителни групи на трите детски градини децата са 107, при максимален брой от 132-ма ученици в заявените паралелки.

В общини като Симитли, Хаджидимово и Якоруда „дефицитът“ е между 40 и 50 кандидат-първолаци, в Разлог – 106, в Сатовча – 81, в Гърмен – към 70.

Като най-балансиран се очертава приемът в община Сандански. Там заявените паралелки са 16 /по три в 1-о ОУ и 2-о ОУ, пет в 3-о ОУ, две в 4-о ОУ, по една в ОУ – Склаве, Дамяница, Катунци/, с възможност да се обучават 352-ма ученици, а 8-те детски градини извеждат 337 деца.

Изключително динамична е ситуацията в община Белица, където в детската градина има 41 възпитаници на 6-годишна възраст. 5-те училища са заявили 6.5 паралелки.

„Има притеснение от гледна точка общия брой от 2539 деца в детските градини, подготвителните групи на училища и значително повечето предлагани и утвърдени като прием от директорите места, което означава, че на определени места няма да се реализират паралелки или ще бъдат със силно намален брой ученици. Това е притеснително както за предстоящата година, така и в общ план“, изтъкна началникът на Регионалното управление на образование Ивайло Златанов и анализира, че намаляване броя на учениците се констатира и при допълнителния прием в 5 клас, тоест при завършването на начално образование.

„Налице е нова вълна на демографски срив, който засега се проявява в 1 и 4 клас, но неизменно ще дойде и в 7 и 8 клас. Предупредил съм директорите, че след 3 години държавният план-прием /като брой паралелки, специалности, профили/ няма да е същият, най-малко от гледна точка на намаляващия брой ученици“, заключи Ив. Златанов и прогнозира, че след няколко години кандидат-гимназистите ще са с 300-350 по-малко.

Говорейки по темата, шефът на РУО коментира, че в „борбата“ за ученици възникват противоречия между учители и директори, което, както изтъкна Ив. Златанов, не е най-удачният вариант за комуникация.

„Разчитаме на етичната конкуренция, за да могат да се лансират предимствата и достойнствата на съответна детска градина, в случая училище, и родителите да направят своя избор. Специално за 1-4 клас освен всичко друго важен фактор е и близостта на училището до дома на детето“, каза шефът на Регионалното управление на образованието.

Ив. Златанов държеше да припомни на директорите, че пълняемостта на паралелките е 16-22 деца и по изключение 24. „Ще информирам общините и самите директори и ще се опитаме за пореден път да дефинираме какво е изключение и кога се налага, и не всяко едно дете, което се появи на вратата на училището, да се счита за изключение и да се завишава броят на учениците, а в съседното училища да няма достатъчно.

Тук обективно възниква и въпросът за електронния прием. Категорично считам, че ако има електронен прием, подобни изкривявания – кое е изключение и кое не, и порочни практики няма да бъдат налице. От тази гледна точка ще внесем спокойствие в системата, което е крайно наложително“, акцентира Ив. Златанов.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP