800 хил. лв. от бюджета на община Петрич отиват за подпомагане на МБАЛ - "Рокфелер"

09 Февруари 2016 | 09:51
0 коментара
Общество
800 хил. лв. от бюджета на община Петрич отиват за подпомагане на МБАЛ - Рокфелер

800 хил.лв. от бюджета на община Петрич ще отидат за подпомагане на МБАЛ - "Рокфелер". Отпускането на сериозната сума в помощ на лечебното заведение трябва да стане факт този петък, по време на сесията на общинския съвет.

„Смятам, че съветниците ще гласуват тази сума за болницата. За нас най-важно е да не позволим фалит на лечебницата, да не допуснем нейни доставчици да наложат запор върху сметките й. С парите ще се погасят най-неотложните дългове на болницата”, каза кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Той разкри, че ще има конкурс за управител на МБАЛ „Рокфелер”, целта е той да е не само добър лекар, но отличен мениджър, за да успее с постепенното изплащане на дълговете и оздравяването на болницата. В момента тя има натрупани задължения за над 3 млн.лв. Огромните дългове са факт заради лошо управление на здравното заведение и липса на мерки за намаляване на задълженията и оптимизиране на структурата и разходите.

Най-сериозни са задълженията на лечебницата към НАП за осигуровки – към 31 декември 2015 г. те възлизат на 1 383 534 лева. Затова управителят на болницата иска съдействието на общината за обезпечаване на погасителен план – 10 месеца по 85 хил. лв. за издължаване към приходната агенция.

Доставчици запорираха сметките на петричката болница в началото на 2014 година, фирмите имаха да получават близо 2 млн.лв. за лекарства и консумативи. „Не бива подобно нещо да се случи отново, затова осигуряваме 800 хил. лв. за болницата”, каза още градоначалникът на Петрич.KMETA.bg

800 хил. лв. от бюджета на община Петрич отиват за подпомагане на МБАЛ - Рокфелер

Добавете Вашия коментар

TOP