80 родители от Горно Драглище в подписка искат учителката Р. Калоянова от скандалния клип да остане на работа

18 Ноември 2020 | 10:33
2 коментара
Общество

Подписка в защита на учителката по БЕЛ в ОУ „Неофит Рилски“ в село Горно Драглище Райка Калоянова след скандалния клип са стартирали родители на деца, обучаващи се в училището. Над 80 души вече са положили подписите си в защита на педагожката и настояват тя да бъде оставена на работа.

Отдел „Закрила на детето“ също се е самосезирал и на място ще бъде изпратен експерт от столицата. И във вчерашния ден разследването по случая продължаваше. Изслушани са позициите на още родители, които сами са пожелали това. На този етап все още няма решение какво ще бъде наказанието на учителката и дали ще се търси помощ от психолог, който да работи с детето.

Заради проверките от РУО – Благоевград в понеделник срещата с педагогическия и обществен съвет ще се проведе днес и на нея ще бъде обсъдена информацията с всички събрани до момента факти и обстоятелства по случая.

„Все още не сме излезли с конкретни решения. Това ще стане утре, след срещата с педагогическия съвет, на която сме поканили и представителите на обществения съвет. Напрежението е голямо в момента, очаквам и представител от София, от отдел „Закрила на детето“, с който също ще проведем среща“, каза директорът Б. Пукнев.

Началникът на РУО Ивайло Златанов пък бе категоричен, че проблем в случая е липсата на писмени протоколи за свършената работа както по отношение на работата със седмокласничката, така и по отношение посещенията по домовете, които са правени с цел разговори с родителите на ученици, които не посещават редовно училище.

„Проблемът в случая е, че няма нищо писмено. Правени са постъпки, извършвани са действия, но нито директорът, нито учителите са документирали това, което са вършели. Ако това е налице, може да се защити дадена позиция. Занапред поехме ангажимент да окажем методическа помощ за създаване на тези документи, защото това е важно. Ако има писмени протоколи, които да доказват свършената работа, сега нямаше тепърва да се събират устни данни“, каза Ивайло Златанов.

Той поясни, че наказанието за учителя е изцяло в правомощията на директора, който трябва да прецени какво да бъде то, и нито педагогическият, нито общественият съвет могат да вземат решение в тази посока. Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на учителката, е уволнение, което според Златанов предвид събраните данни до момента е прекалено строго, тъй като не е налице системност на нарушението. Най-лекото наказание е забележка.

„Колегата е с добро име, има уважение и от колегите, и от обществеността в самото населено място, дори има подписка с над 80 подписа в подкрепа на колегата учител. Всички тези неща би следвало да се вземат предвид и да се направи правилна оценка за наказанието, което ще се наложи“, каза Златанов.

Той допълни, че ще направи препоръки и към община Разлог в по-малките училища, чиито бюджет не позволява да назначат щатен психолог, да бъде осигурен такъв, който по график да посещава тези училища и да работи с проблемни деца и техните родители, както и такива, които не посещават редовно училище.

Припомняме, че дотук се стигна след публикуван скандален видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда как педагожката Р. Калоянова удря по главата и крещи на седмокласничка. Поводът за изпускане на нервите й е било неколкократно тръшкане на вратата на класната стая, довело до повреда на бравата, както и крясъци и обиди, отправени от ученичката към дежурната учителка, която се опитала да й направи забележка.

Добавени коментари

Инспектор публикува:
18 Ноември 2020 | 11:31
Какво роднините на тая ГАД подписват и искат не трябва да интересува Прок.уратурата и МО! Уволнение! По-добре, ако няма подходящ учител, някой родител да държи часовете, но не тая психопатка! Кой знае, след като посяга физически, как тормози и е тормозила децата психически! Време е болшевишкото средновековие да свърши в РБ!
Чукача публикува:
18 Ноември 2020 | 10:45
Да го духат тези родители,в никакъв случай не трябва да оставят такъв неуравновесен човек сред деца.следващия път като се ядоса може и да убие някое дете

Добавете Вашия коментар

TOP