80% от хотелите в Банско затварят врати за да не трупат загуби

08 Април 2022 | 10:31
0 коментара
Бизнес
80 от хотелите в Банско затварят врати за да не трупат загуби

Десетки хотели в курорта Банско вече затвориха врати и освободиха персонала. Причината за това решение на хотелиерите е драстичното поскъпване на разходите – горива, отопление, стоки и услуги. Защото след зимния сезон, който си остава най-силният за града под Тодорка, туристите намаляват, но разходите не падат. Затова собствениците на хотелски комплекси нямат избор.

За тях е по-добре да спрат дейността си до следващия зимен сезон, за да не трупат загуби. Добрата новина е, че отминалият зимен сезон бе много добър, като са достигнати нивата от 2019 година, когато още нямаше пандемия от ковид. Разбира се, че печалбата е много по-малка, защото разходите са много по-големи в сравнение с времето отпреди 3 години.

„80% от хотелите вече не работят, след Великден ще затворят поне още 5% от сега работещите. На практика през пролетта, лятото и есента ще функционират около 15 хотела”, коментира  Бурхан Немутлу, управител на хотел „Регнум”, който работи целогодишно. Според него от април до юни ще се разчита предимно на конгресния туризъм. Много фирми провеждат тиймбилдинг и обучения в хотелите в Банско.

През следващите месеци някои от хотелите, които работят целогодишно, ще намалят работната ръка и ще  освободят част от наетите служители, защото туристите ще са по-малко.

Добавете Вашия коментар

TOP