80 000 социалисти избират лидер на БСП тази събота

11 Септември 2020 | 03:05
0 коментара
Политика

Над 80 000 социалисти избират свой лидер в събота – 12 септември. Това е първият вътрешнопартиен избор за председател на БСП.

Бюлетините и протоколите вече са раздадени в партийните организации, увериха от „Позитано“ 20.

В червената ЦИК са категорични, че отказът от кампания на двама от кандидатите за лидер – Валери Жаблянов и Красимир Янков, не проваля вота. Още повече че официална декларация за отказ от участието в надпреварата има само от един от кандидат-председателите – Георги Тодоров.

Но и декларацията на Тодоров, и заявленията на Жаблянов и Янков дойдоха, след като бюлетините бяха излезли от печатницата и поели към червените организации.

И затова в интегралната бюлетина фигурират пет имена, подредени съгласно изтегления жребии - под № 1 - Валери Жаблянов, № 2 - Георги Тодоров, № 3 - Кирил Добрев, № 4 - Корнелия Нинова, и № 5 - Красимир Янков.

 

При отчитането на вота обаче гласовете, подадени за Тодоров, ще се броят като недействителни, защото той официално се е отказал от участие, обясняват от ЦИК на БСП.

А гласовете за Жаблянов и Янков – като действителни, защото няма официален отказ от двамата за неучастие във вота.

Бюлетината за гласуване е защитена. Тя ще изглежда така, както изглеждат и бюлетините за парламентарни избори, но за разлика от тях, на нея е отпечатана червената роза – символа на социалистическата партия. Розата също е една от защитите, тъй като е криптирана и при ксерокопиране на бюлетината не излиза.

Отпечатаните бюлетини са 83 000 плюс 10% запас.

Избирателните секции са в офисите на БСП в отделните общини изстраната. Социалистите ще се легитимират с лична карта. Избирателните списъци по общини са готови.
Освен това има възможност да се гласува в мобилни и в подвижни урни, но гласуващите по този начин също са известни, защото има избирателни списъци и за мобилните секции.


Мобилните секции ще обикалят селата по график, който отдавна е направен и хората са известени кога да очакват мобилната урна. Принципът на гласуване е – всеки гласува там, където членува.

Подвижните секции са друг вид – в списъците на тези секции са включени трудноподвижните хора от червените редици.

За честността на вота ще бдят застъпниците на претендентите. Те се регистрират в общинските организации. Има възможност застъпници да бъдат регистрирани и в червената ЦИК на „Позитано“ 20, но от нея се е възползвал само Кирил Добрев, научи Епицентър.бг.
 

Изборният ден продължава от седем сутринта до седем вечерта в събота, 12 септември.

Според прогнозите още същата вечер може да е ясно кой печели надпреварата.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP