80 000 цветя красят петричкото село Долене

31 Октомври 2023 | 15:53
0 коментара
Любопитно
Благоевград
80 000 цветя красят петричкото село Долене

В България има невероятни места, но невероятен чар се крие в малко познатите райски кътчета, в които се пазят традициите и се поддържа българския дух. Такова място е и село Долене, което се намира в Югозападна България, недалеч от Петрич.

В последните години Стефан Липийски, който има родствени връзки в селото, си постава за цел да разгърне потенциала му и да го превърне в истинско кътче от рая.

Инвестициите, които прави за облагородяване на средата са, са негови лични средства, които влага в своята кауза.

80 000 цветя са част от цветната градина в селото – те са аранжирани по специфичен начин, така че да се превърнат в истинска цветна и ароматна феерия, пише бТВ Бизнес новините.

“Правя го заради носталгията, всички близки, които са били там преди нас и всички, които ще останат след нас. Заради хубавите и лошите времена, които са изживени там и под влияние на богатата история на селото и природните му дадености”, казва Стефан Липийски.

“Доразвиване на първата част от парка, изграждане на Галерия на българската носия, Каменните градини на Долене. Следващата година започва втори етап, който е създаване на селце с площ 6 декара под формата на картата на България. Този проект включва 12 къщи с реален мащаб, предъздаващи 12 възрожденски региона от България”, казва още инвеститорът за своите бъдещи планове и проекти.

Всяка къща ще бъде с тематична за региона архитектура, кухня и ще пресъздава специфични традиции.

Стефан Липийски планира още да инвестира и във възстановяването на воденица, която е със специфична запазена архитектура, включваща 2 кули с височина по 10 метра всяка. В миналото съоръжението е работило като воденица и тепавица.

Има ли билет за посещение на селото?

Има входна карта, която дава достъп до всички емблематични места като Галерия на цветята, Галерия на билките, Галерия на селото, както и презентации от гидове на всяко едно от местата. Цената на картата е 8 лв. и съдържа подробна информация за всяко емблематично място, както и най-добрия маршрут за обхода на селището, чиято обща площ е 96 декара.

Добавете Вашия коментар

TOP