8-вековна църква в санданското село Ковачево ще има нов покрив

22 Юли 2021 | 16:54
0 коментара
Общество

Това ще бъде факт само след три дни благодарение на работата на бригада от съседното село Катунци. Главен майстор на смяната на цялата покривна конструкция на древния храм е катунският кмет Красимир Кисов.

„Всичко ще бутне, ще сложим нови греди, нови керемиди и нови улуци. Трябва да възкресим славата на тази света обител, която е паметник на културата. В петък ще бутнем стария покрив, а в събота и неделя ще съградим новия. Поне десетима души ще участват в ремонтните дейности”, заяви кметският управник на Катунци.

Църквата е построена още през 14-ти век, по-късно е съборена, но е възстановена през 17-18 век. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, в днешния си вид е преустроена през 19-и век.

Работната дружина от Катунци ще помогне за ремонта, тъй като в село Ковачево живеят едва двадесетина души, повечето от които са възрастни хора.

„Това е богоугодно дело, затова ще го направим с изцяло доброволен труд. Средствата за ремонтните дейности са събрани от църковното настоятелство на църквата”, уточни Красимир Кисов.

Добавете Вашия коментар

TOP