В християнската религия гневът се смята за един от седемте смъртни гряха, но заедно с това, той е и една от осемте основни емоции на човека.

Колкото и да се опитваме да бъдем смирени и добри, някои ситуации и хора във всекидневието, все намират начин да осуетят намерението ни.

Когато сме ядосани обаче трябва да внимаваме повече какво правим и казваме.

Затова вижте кои са осемте неща, които никога не трябва да правите, когато сте ядосани:

1. "Никога не си лягай ядосан. Остани буден и се бий", Филис Дилър.

Докато тази мъдра сентенция има за цел по-скоро да ви окуражи, да не се предавате, когато се появи препятствие в живота ви, нашият съвет да ни си лягате, когато във вас продължават да бушуват негативни емоции, е за да не пречите на най-важното нещо за почивката на ума и тялото – съня.

Източник: Getty Images/Guliver

Ако ви е трудно да се отърсите от грижите вечер, по-добре поговорете с някого или се отдайте на любимо занимание, вместо да легнете в леглото и цяла нощ да не заспите, заради гнева си.

2. Не шофирайте. Може да бъде опасно да седнете зад волана, когато сте разярени. Изследвания показват, че ядосаните шофьори поемат повече рискове на пътя и опасни маневри.

Източник: Getty Images/Guliver

"Когато човек е ядосан, умът му е заслепен от гняв и негативизъм и може да не забележи пешеходец или друго превозно средство на пътя", казва д-р Дейвид Наранг – клиничен психолог в Санта Моника, Калифорния.

3. Не се хранете. „Когато сме ядосани, прибягваме до нездравословен избор на храни, което впоследствие може да доведе до дискомфорт“, предупреждава Кати Грувър автор на книгата „Превъзмогване на стреса с техники за ума и тялото“.

Когато сте гневни и изнервени, обикновено похапвате обилни количества калорична храна. Не вредете на себе си само защото някой ви е ядосал.

Източник: Getty Images/Guliver

4. Не продължавайте спора. Подвластни на емоциите и яда си, можете да кажете неща, за които после ще съжалявате.

Източник: Getty Images/Guliver

По-добре се оттеглете от разговора, размислите какво се е случило. Подберете правилните си аргументи и когато вече сте спокойни, продължете да защитавате позицията си.

5. Не споделяйте гнева си в социалните мрежи. Във века на новите технологии, свикнахме да споделяме с виртуалните си „приятeли“ всяко събитие в живота ни.

Когато сте гневни, по-добре изключете компютъра и телефона и се опитайте сами да преодолеете емоциите си, без да намесвате десетки хора в това.

Заслепени от гнева си, може да обидите някого и това да стане публично в социалните мрежи.

Доста неприятен момент, за който трябва да се извинявате след това.

Източник: Getty Images/Guliver

6. Не пишете имейли. Обаждания, есемеси и имейли са строго забранени в първите минути, след като нещо ви е разгневило.

Също така се въздържайте да изпратите гневен имейл на човека, който ви е ядосал.

Ако смятате, че това ще ви успокои, излейте чувствата си на лист хартия, който впоследствие ще отиде в кошчето.

7. Не се впускайте в дълбоки размишления. Когато някой ви е разстроил, опитайте да го забравите в компанията на приятели, или отидите на кино.

Всичко е по-добре от това да стоите сами, размишлявайки за случилото се и да се гневите още повече.

8. Не пийте! Гневът и алкохолът са очаквано лоша комбинация, затова не си наливайте нищо, докато все още сте разярени.

Източник: Getty Images/Guliver

Алкохолът намалява задръжките и премахва контрола върху импулсите.

Това създава предпоставка да навредите на другите или на себе си.