8 декември без купон: Студентите вдигат наздравици по стаите в хотелите

08 Декември 2020 | 10:48
0 коментара
Общество

Тази година, студентският празник няма да премине с шумни купони и препълнени ресторанти в цялата страна, както се случваше досега. Заради епидемията и затворените заведения, много младежи ще се почерпят набързо и на крак, а други ще си останат вкъщи.

Все пак и тази година, бохемски настроените намериха вратичка и резервираха по стаи в къщи за гости в известни курорти като Банско, Добринище, Жеравна, Боровец, Трявна.

Резервациите обаче са изключително малко - в Боровец са направени около 50-ина, а в Банско - около 100-150, твърдят туроператори. В Пампорово ситуацията не е по-добра.

Навсякъде обаче е забранено събирането на повече от 15 души на частно празненство. Униформени вече предупредиха, че  ще обикалят по местата, където се очаква струпване на младежи и при нарушение на мерките, следват глоби.

Проверките за струпване на младежи и нарушаване на забраните започнаха още вчера по къщи за гости и хотели в цялата страна. Предвиждат се глоби от 300 до 1000 лева за нарушителите, а до 2000 за собствениците. При повторно нарушение, санкциите скачат до 5 000 лева.

Не е ясно точно как ще отпразнуват дългоочакваната дата академичната младеж – дали ще поръчват храна и питиета по стаите, или ще се събират на малки групички някъде навън.

Още преди 10-ина дни, собствениците на хотели и къщи за гости изразиха недоумението си, че въпреки че им разрешиха да работят, заведенията и механите в сградите са затворени и реално дейността им се обезсмисля.

Въпреки ограниченията, студентите ще опитат да запазят празничния дух, макар че ще отбележат по-скромно празника. Някои дори не скриха, че мнозина изобщо не знаят какво празнуват, а свързват датата само с алкохол и пищни трапези.

Всъщност историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет „Климент Охридски". Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета - сегашните УНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но идеята не става популярна, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават 8 декември като празник на всички студенти в у нас.

Добавете Вашия коментар

TOP