79 % от учителите искат онлайн

13 Ноември 2020 | 11:13
1 коментара
Общество

79.4% от общо 4270 анкетирани учители и директори са заявили, че образователната система трябва да премине временно на онлайн обучение от разстояние, а според 76.8% училищната среда е опасна за работа. 

За централизирано превключване на цялата образователна система онлайн за 2-3 седмици, след което политиките да се върнат към принципа на диференциран подход, настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Позицията се опира на три експресни допитвания сред учителите, като първото е свързано със страховете на педагозите и усещането им доколко е опасна работната среда.

„В момента МОН брои засегнатите от ковид учители, но има също хора с други заболявания в болнични, както и в отпуск. Така реално отсъстващите преподаватели са между 5 и 15% в едно училище“, обясни лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Тази ситуация налага взаимно заместване и  претоварените педагози също започват да търсят възможности за глътка въздух чрез платен или неплатен отпуск, или болничен. Създава се турболенция и е възможно да стигнем до изтощение в образователната система, каквото вече има в здравната, предупреждава д-р Петров. Той припомни, че не бе изпълнено и даденото обещание за  безплатни тестове за педагозите.

Прочуването показва още, че в 10% от образователните институции няма щат за медицинско лице, а в други 25% са назначени медицински работници в пенсионна възраст, които също се боят да работят на първа линия и им е разрешен отпуск.

Второ бързо допитване през вчерашния ден показва, че от синдикалните организации в 35 града 18 са за частично пълно превключване към онлайн обучение, други 14 искат това само за гимназия и прогимназия в продължение на 2-3 седмици, след което да се прилага пак локален подход според ситуацията. Само 3 града поддържат сегашната политика за превключване по места с диференциран подход – по искане на здравни власти и щабове или по предложение на директорите.

Третият сондаж на синдиката  сред около 4000 учители и директори очертава нагласите за евентуално задължително носене на маски в час – въпрос, който предстои МОН да обсъди със социалните партньори идната седмица. Според 85 на сто от анкетираните учители такава мярка няма да свърши работа, а и са скептични доколко ще се спазва.

В условия на пандемия не можем да създаваме навици, пропуснати във възпитателен модел, който вече е изграден, защото това е невъзможно в динамичната ситуация по време на криза, коментира д-р Юлиян Петров.

Добавени коментари

даскал публикува:
13 Ноември 2020 | 13:07
а защо не им намалят и нереално високите заплати със 79%?и тези пари да се дадат на медиците които се грижат за здраявето на народа...а не за затъпяваяне на нацията..

Добавете Вашия коментар

TOP