7 партии влизат в Народното събрание, подкрепата за ГЕРБ не расте

30 Септември 2021 | 09:49
0 коментара
Политика

Месец и половина преди парламентарните избори на 14 ноември коалиция "Продължаваме промяната", водена от Кирил Петков и Асен Василев, вече е втора политическа сила според социологическо проучване на "Галъп интернешенъл".

То е проведено сред 2000 пълнолетни българи по телефона между 21 и 26 септември. Най-голяма част от тях биха гласували за ГЕРБ - 21.4%, а четири партии са близо до третото място, с малка преднина понастоящем е БСП - 13.4%. Партията, получила най-много гласове на изборите на 11 юли - "Има такъв народ", е четвърта по доверие с 12.3%. Следват "Демократична България" с 12.1% и ДПС с 11.4%. Последната формация, която би влязла в парламента, е "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4.1%.

"Това е моментна картина, а не прогноза. Изследването показва 7-партиен парламент. ГЕРБ са първи, но подкрепата към тях не расте, просто от ИТН паднаха. При „Има такъв народ“ се наблюдава разочарование", заяви пред БНТ Светлин Тачев от "Галъп". 

Най-интересната битка ще е за второто и третото място. 

"Изправи се БГ! Ние идваме!" са близо до чертата, в неизгодна позиция са. Ако не си изиграят добре картите, могат да останат под чертата", допълни експертът.

Добавете Вашия коментар

TOP