7 лекари от Дупница и Кюстендил се отказаха от практиките си, 14 000 души търсят кой да ги лекува

27 Декември 2020 | 09:13
0 коментара
Общество

Петима лични лекари са се отказали от практиките си в Кюстендилска област през 2020 г. в разгара на пандемията.  Още двама лекари от  Кюстендил са заявили, че от началото на 2021 г. се отказват от лекарските си практики. 14 000 души от областта остават без лични лекари.

Мъж от Дупница с 39 градуса температура е потърсил помощ в Спешен център в града, след като се оказало, че личният му лекар д-р Петров е в отпуск по болест, а заместичката му д-р Хантова също е в болнични и няма кой да го лекува.

Пациентът е държавен служител, той е бил с Ковид-19 и след изтичането на карантината му на следващия ден е трябвало да бъде на работното си място, но вдигнал 39 градуса температура. Оказало се, че, след като и двамата лекари са в отпуск по болест, няма кой да му издаде болничен лист и да му назначи лечение.

Репортер на “Струма” се свърза с директора на РЗОК д-р Сашо Котев и го попита как да постъпят пациентите при такива случаи, когато и джипито, и заместникът му са в болнични, към кого да се обърнат.

Д-р С. Котев заяви: “Все по-трудно ще става. Знам за случая, разбрахме се с д-р Л. Николова от Дупница да му издаде болничен или по нейна преценка да го хоспитализира. Проблемът ще се задълбочава. През тази година 5 джипита, трима от Дупница и двама от Кюстендил, се отказаха да работят. В момента имам две молби от лични лекари от Кюстендил, които ме уведомяват, че от 1 януари 2021 г. прекратяват дейността на лекарските си практики. В такъв случай 14 000 души от Кюстендилска област остават без лични лекари, а ново попълнение няма. По закон мога да подпиша договор с лекар, завършил обща медицина, да отвори лекарска практика. Такъв е законът. Трябва промяна на законодателството, за да може и други лекари със специалност да отварят кабинети като лични лекари. Не знам как ще се справим през следващата година”, заключи д-р Котев.

Седемте лекари, отказали се от практиките си на джипита, са на възраст около 72 г.

Всички джипита в Дупница имат записани в листите си от 1500 до 3000 пациенти.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP