65% от началните учителите в Пиринско и 67% в прогимназиален и гимназиален етап са със зелен сертификат

28 Октомври 2021 | 07:00
0 коментара
Общество
65 от началните учителите в Пиринско и 67 в прогимназиален и гимназиален етап са със зелен сертификат

65% от началните учители в Пиринско и 67% в прогимназиален и гимназиален етап декларират готовност  да се тестват два пъти седмично или са ваксинирани поне с първа игла, или са регистрирани като преболедували коронавирус, като по този начин покриват изискванията за обучение в безопасна среда. Стойностите са от обобщена справка, която вчера постъпи в Регионалното управление на образованието от 120 училища в област Благоевград.

Както е известно, в понеделник министрите на образованието проф. Н. Денков и на здравеопазването д-р Ст. Кацаров обявиха на брифинг, че учениците от училищата, затворени заради заболеваемост над 750 на 100 000 души на общинско ниво, ще се върнат поетапно в клас. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Условието за това е те да бъдат тествани два пъти в седмицата – в понеделник и четвъртък. Това ще става безплатно с възможно най-щадящите антигенни тестове, при които нищо не се докосва до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в малък контейнер или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.

Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Правителството ще отпусне 13 млн. лв. за осигуряване на безплатни тестове за ученици.

Също два пъти седмично безплатно ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без документ на ваксиниране или за преболедуване.

Вчера от РУО – Благоевград събраха данни, показващи какъв е средният процент на педагогическите специалисти по общини, отговарящи на горните изисквания /зелен сертификат/ към 25.10, както и прогнозни стойности до 2.11 и 8.11. Така например в община Благоевград готовност да покрият изискванията за обучение в безопасна среда декларират 64 % от началните учители, 62% в прогимназията и 70% в гимназиален етап, като до 2.11. стойностите ще се покачат на 84, 71 и 74 процента, а с началото на новата седмица /8.11./ прогнозите са, че между 85 и 83 % от учителите да покрият изискванията.

100 процентова готовност да се тестват, ваксинирани поне с първа доза или преболедували са педагогическите специалисти в общините Струмяни, Якоруда, следвани от 90 % в Разлог, 75% в Гоце Делчев, 73% в Петрич. Най-нисък процент, но и най-голям „скок“ се очертава  в община Белица. Там към 25.10. изискванията покриват 32 % от учителите, но според подадената от директорите информация до  идващия понеделник процентът ще се покачи на 93, а до 8.11. ще достигне максимума от 100 %.

След брифинга на министрите и въвеждането на зелените сертификати в училищата социалните мрежи „ прегряха” от коментари, разнопосочни мнения. Въпросите как и кой да тестват учениците, каква да е самата организация и ваксинацията са най-обсъжданите в образователната гилдия, затова репортер на „ Струма“ потърси за коментар благоевградски директори на училища.

„Все повече се убеждавам, че зелените сертификати са необходими не само човек да отиде на работа, но и да води социален живот, например да посети концерт“, каза В. Величкова, директор на IX ОУ, където над 50 % от учителите са ваксинирани или преболедували, тоест имат зелени сертификати. Ръководителят на учебното заведение сподели и че заедно с медицинското лице провеждат убеждаваща кампания сред останалите педагогически специалисти в колектива. Идеята е учителите да се ваксинират. Друг вариант е да идват в 6.30 ч. на работа, да се редят на входа да се тестват.

„Това би затруднило работата ни. Първите ученици идват към 7.15 часа. Значи дотогава колегите трябва да са се тествали, да направим това и с децата и в 8 часа да стартираме с учебния процес“, отчете В. Величкова.

Че към момента има много въпросителни, но не и ефективни отговори  констатира директорът на VIII СУ Сергей Биров. Той повдигна и въпроси като например кой ще валидира тестовете, доколко надеждни /достоверни/ ще са те и не на последно място може ли  неквалифицирани лица да тестват учениците?

В VIII СУ учат 700 деца  от първи до седми клас, в училището има едно медицинско лице. На фона на това обаче, както подчерта С. Биров, учителите са квалифицирани за педагогическа работа, а самото тестване е медицинска дейност.

На въпроса дали очаква въвеждането на зелени сертификати да доведе до трус в образователната система директорът на VIII СУ, където 26 от 61 учители са с две дози на ваксината, 7 са с една игла, 2-ма са преболедували, или общо 59 % са със сертификати, сподели, че   досега нямат случай някой да си е взел неплатен отпуск.

„Това какво одобрявам аз, колегите, няма никакво значение. Определяща е волята на родителите. Най-важното е да се намери  пресечната точка между исканията, интересите на децата, родителите  и училището. Нашият стремеж е максимално присъствено обучение”, изтъкна директорът на 5-о СУ Мария Тричкова. Там 52 % от учителите са преболедували, ваксинирани или двете. Ръководителят на учебното заведение също повдигна темата за това кой ще тества учениците, като анализира, че учителите биха приели и тази отговорност. Друг е въпросът обаче доколко е редно да се вменяват и подобни задължения на учителите.

Че приема положително намерението учениците от 1до 4 клас да се тестват, като най-важното е човек да бъде гъвкав, не просто да критикува, а да търси решение на проблемите и да предлага алтернативи, посочи д-р Лилия Стоянова, която  ръководи най-голямото училището в областта – 7-мо СУ, с общо 930 ученици, от които  540 в  начален етап. Безспорно управлението на подобна институция с персонал от 100 човека изисква стриктна организация, а самата Л. Стоянова обяви, че има работещо решение и ако зависеше от нея, би провела тестването на учениците по определен начин.

В 7-мо СУ учениците влизат, излизат през 4 отделни входа, като часовете, междучасията в отделните етапи са с различна продължителност.  Според  директорката е най-добре децата да бъдат тествани по класните стаи. Като първа стъпка те ще бъдат запознати, инструктирани и ще придобият определени навици за конкретните дейности при тестването. Така с влизането си учениците ще дават слюнка и ще поставят самите контейнерчета /пликчета/ с пробите на посочено място. „Резултатите са готови на 12-та минута. Просто докато преподава, учителят ще погледне пробите. Ако има положителна, ще се свърже с класния ръководител, родител и часът продължава“, обясни д-р Стоянова, която е и член управителния съвет  и част от националното ръководство на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„ Искрено се надявам родителите да не пускат на училище децата си, ако са болни, ако имат симптоми. Също така апелирам родителите да направят своя избор как да предпазят децата си по най-добрия начин“, обърна се към родителите д-р Л. Стоянова. Тя коментира и че дали да се ваксинира или не, това е право и личен избор на всеки човек. Конкретно в 7-мо СУ със зелени сертификати са 54 % от учителите .  Педагозите са информирани за графиците за имунизация, от ръководството са им  раздали материали за ваксините, така че, както посочи директорката, всеки може да се информира, да направи избор.

Първенци по отношение на ваксинацията е колективът на Езиковата гимназия. Там със зелени сертификати са 87 % от учителите. Преди дни  ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ стана и първото и единствено засега  училище в областта, удостоено от министър Денков със свидетелство  за принос за опазване на общественото здраве  – постигнати 70%  педагогически и непедагогически специалисти.

Репортер на „Струма“ научи и че  има училища, в които учители не желаят нито да се ваксинират, нито да се тестват два пъти седмично. Как ще се решават подобни казуси, не е разписано, но министърът на образованието обяви преди дни, че педагози без зелени сертификати могат да преподават онлайн. Това предизвика полемика и мнозина се чудят как и дали може учителят да преподава от вкъщи, докато  децата са в класната стая. Друга  важна тема е и как ще се процедира, ако на училище дойдат например 5 деца от един клас, а другите са вкъщи, понеже родителите им не разрешават да се тестват .

„Твърде вероятно е да има злоупотреби в тази посока, особено при по-големите ученици, на които им харесва да са в ОРЕС“, прогнозираха директори.  Във връзка с това д-р Л. Стоянова изрази мнение, че е най-добре да се направят корекции в наредба номер 10 /за организация на дейностите в училищното образование/ и с нормативни, законодателни промени да се определят формите на обучение. 

Добавете Вашия коментар

TOP