600 НПО-та интегрират ромите с европари

17 Септември 2016 | 03:29
0 коментара
Общество
600 НПО-та интегрират ромите с европари
Илия Петров с част от министрите си, вдясно до него е вицепремиерът му Тота Асенова

Близо 600 неправителствени организации, фондации и сдружения се борят за пари от европейските програми, финансиращи мероприятията по интеграцията на ромите в България, съобщи в Стара Загора избраният наскоро за министър-председател на световното ромско правителство Илия Петров. По негови данни 365 от НПО-тата били регистрирани от роми, останалите се представлявали от българи.

Сред основните задачи, които като нов премиер си е поставил Петров било обединяването на тези формации в сдружение от типа на Националното сдружение на общините в България, което да излизало с единни предложения до националното правителство.

В състава на 17-членният екип на избрания за премиер от „Романо Юнион“ Петров има още 4 родни цигани, като двама от тях са вицепремиери, а един е министър на труда и социалната политика.
Мандатът на ромския министър председател е до 2020 година.

Петров е категоричен, че предстоят серия от срещи на екипа му с всички кандидати за президент преди старта на кампанията, той имал мандат да сключва предизборни споразумения.

Паметливи журналисти припомнят, че роденият в ломското градче Вълчедръм Илия Петров
е бил активист на „Евророма“ и дори зам. председател на Цветелин Кънчев. В първото ромско правителство той беше министър на холокостта, а премир беше македонският бизнесмен и собственик на ТВ – канал Зоран Димов.

„Съществува огромна опасност от радикална ислямизация за циганската общност в резултат на нахлуващите мигранти откъм Турция. По наши данни там в момента има над 1,2 млн роми, бежанци от Сирия и другите арабски страни, немалка част от тях са последователи на радикални групировки. Въпрос на време е те да се внедрят в нашите махали, но никой нищо не прави да ги спре.!“, заяви Илия Петров , който твърди че вече шести месец чака среща по темата с премиера Бойко Борисов.

По негови данни у нас циганската общност е в рамките на 740 000 души, други 350 000 се определяли като куцовласи. Около 15 на сто от етноса изповядал исляма. От „Романо Юнион“, където членуват 39 страни преброили 70 милиона цигани по целия свят. Най-много, 18,4 млн. живеели в страните на ЕС, затова и правосъден министър станал шведът Стефан Палисон, който оглавявал и световното ромско мешаре.

Източник:Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP