60 точки ще разгледа Общински съвет Благоевград на предстоящото си редовно заседание

28 Март 2024 | 13:19
0 коментара
Общество
Благоевград
60 точки ще разгледа Общински съвет Благоевград на предстоящото си редовно заседание

60 точки са включени в предварителния дневен ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, което ще се проведе на 29 март (петък) от 09.30 часа в зала „22-ри Септември“, съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков. Към момента няма внесени предложения за извънредни точки, нито заявления от страна на граждани, които да искат изказвания по някоя от точките. Председателят припомни, че последната точка в дневния ред дава възможност на гражданите, при желание от тяхна страна, да се изкажат, което може би е и една от причините към този момент да няма постъпили такива заявления.

Той припомни, че заседанието ще започне с провеждането на тайно гласуване за избор на нов обществен посредник, чиито мандат ще бъде до 2027 година. Кандидатите, които се борят за поста са трима: Даниела Ангелова, Злата Ризова и Атанаска Ковачева. За избран ще се счита онзи, който получи 2/3 (28 гласа) от гласовете на Общински съвет.

„Временната комисия (Комисия по номинация) проведе пъна процедура, включително вчера се състоя обществено изслушване на кандидатите. Участвал съм в избора на всички обществени посредници на територията на Община Благоевград и мога да кажа, че за първи път Общински съвет прави такъв публичен, изцяло прозрачен конкурс. Лично аз се надявах, че ще има повече кандидатите за омбудсман“, каза още той.

Радослав Тасков допълни, че позицията е изключително отговорна и дава не само много възможности, но и носи много отговорности. Той добави, че ако по време на утрешното гласуване нито един кандидат не получи необходимия брой гласове, то по правилник, Общински съвет ще има срок до 2 месеца да проведе нов конкурс, в който ще могат да участват, както сегашните кандидати, така и нови такива.

Сесията ще продължи с още едно гласуване, в рамките на което местните парламентаристи ще трябва да решат дали да бъде връчено званието„Почетен гражданин“ на Благоевград на Васил Иванов Новоселски.

Под № 3 в дневния ред е включена още една важна точка, която касае приемането на изцяло нова наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, подготвителни групи в общинските училища и дневни детски ясли на територията на община Благоевград.

Председателят на Общински съвет обясни, че според новата наредба приемът ще става само по електронен път, като изцяло ще се гарантира защитата на личните данни. Освен това са предвидени нови критерии за кандидатстване.

Радослав Тасков коментира и актуалната политическа ситуация в страната като заяви, че до последно се е надявал да не се стига до предсрочни избори и ротацията да бъде осъществена. По думите му през последните 9 месеца в страната е имало стабилно управление, което е довело до много положителни неща. В тази връзка той изтъкна, че за първи път в Бюджет 2024 година са били предвидени пари за реализирането на проекти от страна на общините. Той каза, че се надява служебното правителство да не възпрепятства процедурата, тъй като в Благоевград, чрез тези средства, е предвидена рехабилитация на 28 улици, междублокови пространства, ремонт на детска градина и други.

Той коментира още, че друг важен момент за Община Благоевград е и кандидатстването с проекти по програмата „Развитие на регионите“, като срокът за подаването им е до 9 май, а класирането ще се извърши до края на годината. По тази програма Благоевград ще има възможността да получи 85 млн. лв.

Председателят на местния парламент изрази надежда, че изборите за парламент ще бъдат по-скоро, за да се види на къде ще продължи страната, защото именно курсът на държавата е от изключителна важност и за местната власт.

Добавете Вашия коментар

TOP