57 кандидати ще се борят за кмет на 14-те общини в Област Благоевград

27 Октомври 2019 | 08:27
1 коментара
Политика

57 кандидати ще се борят за кмет на 14-те общини в Област Благоевград. Най-голям е броят на претендентите за Община Благоевград, в която са регистрирани 12 кандидат-кметове. В Община Сандански кандидатите са 8, а в Община Гърмен – 7. В две общини от Област Благоевград, а именно Симитли и Сатовча, има само по 1 регистриран кандидат за кмет, което означава, че на изборите на 27 октомври ще се определя единствено състава на общинските съвети.

1 866 пък е борят на кандидатите за общински съветници, които са регистрирани в 14-те Общински избирателни комисии. И тук на първо място по брой кандидати е Община Благоевград с 463, следват Община Петрич с 350 и Община Сандански с 237. Броят на сформираните секционни избирателни комисии в Област Благоевград е около 566, като в почти всички има обсобени подвижни избирателни секции и такива, които са приспособени за хора със зрителни проблеми или трудности в предвижването.

Най-голям брой секции има в Община Благоевград – 146, следват общините Петрич и Сандански съответно с по 97 и 74. Общото тегло на бюлетините и изборните книжа, които са предоставени на всички Общински избирателни комисии е 12.5 тона. В Област Благоевград право да гласуват имат над 280 000 души. За справка – на последните избори, които се проведоха тази година, а именно за състава на Европейския парламент право на вот в 14-те общини имаха 281 024. С цел гарантиране обществения ред и сигурност преди, по време и след края на изборния ден са ангажирани над 700 служители, както от Областна дирекция на МВР – Благоевград, така и от Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян, Дирекция „Жандармерия“ и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград.

До 24 октомври в Областна дирекция на МВР – Благоевград са постъпили 27 сигнала против политическите права на гражданите, като по 4 от тях са образувани досъдебни производства. Установено е, че по-голямата част от постъпилите сигнали са непотвърдени. Чрез съответната Районна прокуратура някои от сигналите са насочени към ОИК за вземане на отношение по компетентност. Под надзора на прокуратурата друга част от проверките продължават.

Добавени коментари

Име публикува:
27 Октомври 2019 | 09:50
Яко копирате, а ?

Добавете Вашия коментар

TOP