517 свободни места за кандидат-гимназисти в училищата в Пиринско след второ класиране

24 Юли 2020 | 15:05
0 коментара
Общество

517 места остават незаети в училищата в Пиринско с прием след основно образование /7 клас/, стана ясно, след като вчера бяха обявени броят на записалите се ученици след първия и втория етап от класирането.

Статистиката показва, че са се записали 2585 бъдещи осмокласници, 46 са насочени и при максимална пълняемост от 26 ученици има незаети места за към 20 класа.

На 100 процента приема си реализира Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, където са попълнени всичките 130 места в 5-те паралелки.

Припомняме, че НХГ се оказа истински „рекордьор по вдигане на летвата“ що се отнася до прага за влизане. Там на първо класиране минималният бал и на 5-те класа регистрира   чувствителен ръст. Така например миналата година последният класиран в паралелката с профил „Изобразително изкуство“ бе с 261.5 т., а сега /на първо класиране/ бе с 323.250 т. Наред с традиционно предпочитания хуманитарен профил с минимален бал от 334 т. разкритата от миналата година паралелка с профил „Предприемачески“ е с минимален бал от 303.250 т., обществените науки са с 318.750 т. и музикалната паралелка – с 289.50 т.

„Искрено се надяваме това да се дължи на повишения интерес към нашето училище“, коментира по този повод директорът на НХГ Марин Митов и тогава допълни, че има класирани за всичките 130 места, като 90 процента от кандидат-гимназистите са приети на първо желание.

 При училищата с най-голям прием в областта от по 6 паралелки има три непопълнени места в Езиковата гимназия /2 в паралелките с немски и английски и едно с френски и английски/.

В благоевградската Математическа гимназия остава една назаета бройка в профил „Математически с английски“. Традиционно добре с приема се справя и другото голямо училище, „поемащо“ 156 осмокласници  – Земеделската гимназия в Сандански, където има само една непопълнена бройка в паралелката по „Икономическа  информатика“. Също само едно свободно място /в специалност „Кетъринг” /при прием на 104 осмокласници/ има в ПГИТ „Проф. Асен Златаров“ – Петрич, което с решение на МС стана първата професионална гимназия в областта със статут на иновативно училище от предстоящата учебна година.

От Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ – Гоце Делчев съобщиха, че имат една непопълнена бройка в паралелката по „Компютърна техника и технологии“, две в  „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил”, а в другите 3 паралелки няма свободни места. 

 За трето класиране на приема за 8 клас в ПМГ “Яне Сандански” има 6 свободни места в паралелката с профил “Математически с разширено изучаване на немски език” – 6 броя. В останалите 4 паралелки няма свободни места.

В новата за областта специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“ в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград има три незаети бройки, а в „Рекламна графика“ – седем.

В първата в община Благоевград паралелка с дуална форма на обучение по специалностите „Електрообзавеждане на производството и машини и системи с ЦПУ” има записани 6 ученици, или свободните места са 20.  

Както и в предходните години, трудности с приема изпитват новият вид образователни институции – обединените училища /ОбУ/, имащи право да обучават ученици до задължителния 1 гимназиален етап – 10 клас. Още преди първо класиране заради регистрирания нулев интерес бяха закрити двете паралелки по професия „Оператор на компютър” в ОбУ – Дебрен и Лъжница. Сега, след второ класиране, се вижда ,че паралелката по „Текстообработване“  на Обединеното училище в Дъбница е с 11 свободни места, в ОбУ – Долно Дряново има 12 непопълнени бройки. В училището в Плетена природни науки поне до след второ класиране са пожелали да учат 12 ученици, в Корница същият профил е предпочетен от 10 бъдещи осмокласници, а в Долно Осеново има 15 записани в паралелката по „Текстообработване“.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента. Важно е да се знае, че се кандидатства само за останалите свободни места. Подаването на документи за участие в трети етап на класиране е във времето 24.-27.07.2020 г. от 08.00 до 18.00 часа във всички основни, обединени и средни училища и профилирани и професионални гимназии на територията на областта или онлайн.

До 29.07. се обявяват списъците с приетите на трето класиране, а записването е на 30.07. в училището, в което е класиран ученикът./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP