5000 лв. глоба за лъжата “Шезлонг за 36 ст.”

10 Юли 2019 | 11:23
0 коментара
Бизнес

Сериозно разминаване в обявените от министъра на туризма Николина Ангелкова цени за шезлонг и чадър установи проверка на плаж “Нестинарка”. На табелата са изписани най-ниските такси за чадър и шезлонг, като цената е 36 стотинки за сянка. Касовата бележка обаче показва различна цена. На нея се вижда, че плажуващите плащат по 15 лева за плажни принадлежности, като цената на чадъра е твърдо 5 лева, а не 36 стотинки, както пише на табелата. Проверката е извършена от експерти на Министерството на туризма.

Цената на плажните принадлежности на плаж “Нестинарка” се увеличава и от добавената екстра – 5 лева за шалте. Проверка на летовник само с чадър сочи, че той пак е платил твърдо 5 лева за сянката. 

Спасителят Иван Стоянов също не знае за изписаните на табелата съмнително ниски цени, става ясно от репортажа. 

Екстрите “барбарон” и маса също не се предлагат на цените, на които са обявени.

Концесионер на плаж “Нестинарка” е “Перла турист” АД. Проверяващите от министерството не успели да открият негов представител. Служителят, който събира таксите по плажа с касов апарат, също изчезнал. Санкциите срещу концесионера могат да бъдат дори прекратяване на концесионния договор. 

 След проверката на експертите от Министерството по туризма на концесионера е издаден уведомителен протокол за изплащане на неустойки по договор – около 5 000 лева. При повторно нарушение договорът за плаж “Нестинарка” ще бъде прекратен. Тъй като представител на дружеството така и не е открит от експертите, писмото ще бъде изпратено с обратна разписка. 

В Слънчев бряг цените на шезлонг и чадър съответстват на обявените от Министерството на туризма – по 9 лева на Централния и Северния плаж и 10 лева на Южния. 

“Цената не е висока. Тя не е променяна от години и няма да бъде променяна”, казват концесионерите. 

В Бургас цените за сянка са 10 пъти по-ниски. 

“Цените са чудесни тази година. Лев и двайсе чадър, лев и двайсе шезлонг”, доволни са плажуващите там. 

По ивицата на плажа Кабакум между Варна и Златни пясъци има 5 плажа, разделени между пет наематели. Там плажните принадлежности са с различни цени. В най-малкия участък чадър и шезлонг са по 2 лева. 

Добавете Вашия коментар

TOP