500 000 лв. дължи концесионерът на банята на Община Благоевград

12 Февруари 2024 | 10:58
9 коментара
Бизнес
Благоевград
500 000 лв. дължи концесионерът на банята на Община Благоевград

Близо 500 000 лв. дължи по договора с Община Благоевград концесионерът на хигиенната баня. Това стана ясно от дискусии в постоянните комисии на местния парламент във връзка с проекта на бюджет 2024 и предстоящото му приемане. Стряскащата сума беше съобщена от кмета Методи Байкушев след въпроси на съветници верни ли са слуховете, че концесионерът на банята не е плащал от години.

Кметът Методи Байкушев съобщи: „Представено ни е писмо от банка, че концесионерът е в процес на отпускане на заем, затова му даваме още малко толеранс. Чакаме около 500 000 лв., но миналата седмица бяха внесени 30 000 лв., освен това обектът работи и в момента националният отбор по борба гостува в него“.

 

Градоначалникът не можа да отговори на въпрос за резултатите от проверка на РЗИ и дали са изпълнени предписанията на здравната инспекция за ремонт на къпалните, информира „Струма“.

Припомняме, че сигнали на граждани бяха подадени и до ОбС, че състоянието, основно на женското отделение, е отчайващо. Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол съвместно с общински служители инспектира обекта и направи проверка на всички водомери от извора при Владишкото до всички ползватели на минерална вода от този каптаж и разминаване не бе открито. Съветникът Димитър Урдев, участвал в проверката като член на комисията, предложи Общината да монтира водомери с дистанционно отчитане, за да следи по всяко време изразходваните от концесионера количества.

 

Припомняме, че от февруари 2022 г. официално концесионер на хигиенната баня в Благоевград е Владимир Методиев Ников. Дяловете му са прехвърлени от Роза Цонева, сестра на Христо Ковачки, който през лятото на 2009 г. подписа с тогавашния кмет Костадин Паскалев 25-годишен договор за концесия на хигиенната баня като собственик на „Кристо 2008“ ЕООД. За изминалите 14 г. имената на съдружниците в концесионния договор се смениха няколко пъти, като влизаха и излизаха още Стоян Васев, Никола Шимбов, Десислава Аргирова и Ренета Урумова.

При дебатите в комисията по образование на ОбС се разбра още, че в проектобюджет 2024 на Община Благоевград няма заложени средства за заплата на омбудсман и негов сътрудник, а началникът на отдел „Финанси и бюджет“ Стояна Иванова потвърди. Правилникът за работа на обществения посредник се очаква да бъде утвърден на предстоящата следващата седмица извънредна сесия за бюджета и да се пристъпи към обявяване на конкурс, но от къде ще се прехвърлят пари за издръжката на екипа не стана ясно.

 

Парите, заделени за насърчаване на раждаемостта в общината по приетата през предния мандат наредба, да се увеличат на 400 000 лв. настоя съветникът Веселин Христов на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. От 450 000 лв. за 2023 г. в проекта за 2024 г. сумата е намалена на 380 000 лв. Предложението му бе прието, а на въпрос на Д. Урдев към кмета М. Байкушев дали е правен анализ на ефекта от тази наредба и доколко тя действително стимулира раждаемостта в общината, градоначалникът отговори: „Никаква полза няма за увеличение на раждаемостта“.

В Комисията по бюджет и финанси вчера се дискутира в детайли и заложените 1,2 млн. лв. за издръжка на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Стояна Иванова обясни, че за разлика от преди 2-3 години, когато повечето дейности там са били финансирани от държавата, сега Общината поема около 80% от тях, срещу 20% дял на държавата”. Основното перо в разходите са за заплати, но този център е част от социалната политика на общината и вие решавате дали да го има и с каква численост да е екипът. Най-вероятно ще се предложи нова, по-висока такса за школите, включително и занималнята през летните месеци ще стане платена (досега беше безплатна за родителите), но центърът се посещава от много деца и юноши и броят им надхвърля 1800, обясни финансистът.

Добавени коментари

Янков публикува:
14 Февруари 2024 | 18:21
Не е само за градската баня ДЛЪЖНИК. А за хотела..Монте Кристо.. Колко хиляди дължи. Проверки на вода и ток, никой не прави там. А само ядът и пият всяка събота и неделя в ресторанта. На заключени врати....някои господа управници в Благоевград
Общинската мафия от Разлог публикува:
13 Февруари 2024 | 22:22
Абе даите я тая баня на Герчевия,Джуровия и баненино и ще стане печеливша...
161 публикува:
12 Февруари 2024 | 19:11
евала на кмета за отговора за рждаемостта... ебати кмета
Георги БУЗОВ , журналист публикува:
12 Февруари 2024 | 18:21
Вместо да си събере вересиите - 500 000 лв.от Хр.Ковачки, 160 000 лв. от собственика на х.Ален мак и още десетина "бизнесмени", като тези измислени герои, които вересии са близо един милион, кметът тръгнал да тегли заем в размер на 18 милиона лева. Кой му е дал този акъл не зная, но според мен ,по-тъпо нещо трудно може да се измисли.
Жоро публикува:
12 Февруари 2024 | 17:19
Запориране на сметки и съдия изпълнител!
истината публикува:
12 Февруари 2024 | 16:37
ЦЯЛ ЖИВОТ ИЗМАМНИК Е МАМА КАЖА! ВЕРОЯТНО ПЛАЩА НА НЯКОЙ ТА ЗАТОВА БЕСНЕЕ.
до горния публикува:
12 Февруари 2024 | 15:54
Ето затова се натискат да станат общински съветници, да си уреждат келепир, а хората мислят, че работят за града и жителите. Работят, ама за тях си...
Ваня публикува:
12 Февруари 2024 | 11:25
Толкова народ си клати краката в детския цвнтър, оня до джамията, приюта и Общината! Съкращавайте, съкращавайте тия дерибеи!
факт публикува:
12 Февруари 2024 | 11:11
ВИНАГИ ГО ЧАКАТЕ, И КАТО ДОЙДАТ ИЗБОРИ-- ВИ ЗАЛЪЖАТ С НЯКОЛКО ГЛАСА ОТ МАХАЛАТА И ПАК ПОЧВАТЕ ДА ЧАКАТЕ. АМИ ТОЯ РАХАТЛЪК ТРЯБВА В ЕДИН МОМЕНТ ДА СВЪРШИ. АКО Е НЯКОЙ ДРУГ ДОСЕГА ДОГОВОРА ДА Е ПРЕКРАТЕН...

Добавете Вашия коментар

TOP