50 служители в цеха за пелети на свързана с „Балканстрой” фирма остават без работа, регистрират се в Бюрото по труда в Разлог

21 Март 2019 | 07:53
0 коментара
Общество

Около 50 служители в цеха за производство на пелети в Разлог, собственост на една от най-мощните фирми в близкото минало – „Балканстрой” на братята Калоянови, са останали без работа. Информацията съобщиха лично служители във фабриката, които споделиха, че заповедите им за прекратяване на трудовите правоотношения все още не са им връчени, но са предупредени за това и вече са представили трудовите си книжки за оформяне.

От фирмата им съобщили, че в петък могат да си ги получат, като допълнили, че до 27-и този месец трябва да се регистрират в Бюрото по труда, за да могат да ползват обезщетение.

Потърпевшите не са наясно на какво основание ще бъдат прекратени трудовите им договори и какви ще бъдат правата им. Споделиха още, че не са запознати дали на някои от колегите им вече са връчени заповеди и дали се освобождават работници и от другите цехове на фирмата.

Според хората до тази стъпка се е стигнало заради невъзможност от страна на работодателите да изплащат трудовите им възнаграждения и обясниха, че от дълго време не са получавали заплатите си в пълен размер, а периодично са им давани по малка сума пари.

Според потърпевшите допреди 2-3 години са били служители в „Техноууд“ ЕАД, а след това са прехвърлени в новорегистрирана фирма „Балканууд Ресурс“ ООД. Според търговския регистър тя се представлява от Венцислав Тодоров, а адресът й на управление съвпада с този на „Технууд” и предшественика й „Балканстрой”, а именно ул. „Гоце Делчев“ №24.

Цехът, от който са освободени работниците, се намира в началото на град Разлог, откъм Баня. Той стартира успешно работа преди десетилетие, като дейността му бе насочена почти изцяло в областта на дървопреработването и производството на мебели. Впоследствие, предвид увеличеното търсене, част от дейността му бе трансформирана в производство на пелети, но и това не закрепи старата фирма „Техноууд“ ЕАД.

Според търговския регистър тя е обявена в несъстоятелност още през 2017 година, а от януари 2018 година е с прекратена търговска дейност. Задълженията, които има към банка по сключен договор през 2012 година, възлизат на 14 754 837.74 евро, без лихвите за периода. В съвета на директорите фигурират имената на Николай Калоянов, Костадин Калоянов и Йордан Каназирев, които са с прекратени правомощия. Едноличен собственик на капитала е „Балканстрой Инженеринг Груп“, която влезе в процедура по несъстоятелност още през 2014 година и е дадена на синдик, а имуществото й се разпродава.

За проблемите и огромните финансови задължения на дружеството майка „Балканстрой” се знае от години. То изгуби и един от емблематичните си хотели – „Катарино”, също заради непогасени задължения.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP