50 представители на бизнеса в Добринище протестираха срещу застрояването на 160 дка до хижа „Гоце Делчев“

10 Януари 2023 | 05:24
3 коментара
Общество
50 представители на бизнеса в Добринище протестираха срещу застрояването на 160 дка до хижа  Гоце Делчев

Около 50 представители на бизнеса в Добринище – собственици на къщи за гости, ресторантчета и магазини, днес сутринта, още по тъмно, излязоха на протест в центъра на града срещу предстоящото застрояване на района около хижа „Гоце Делчев“.
Те са недоволни от решението на Общинския съвет в Банско в последния работен ден в края на миналата година да се промени общият устройствен план в тази част на добринищкото землище и около 160 дка от зона за спорт да станат урбанизирана зона.

Както писахме, притесненията на местните са свързани с това, че бизнесът ще се измести от градчето към хижата и те ще останат без доходи. „Целта е да се разбие Добринище и да ни направят работници на чужди собственици. Нашите къщи за гости с по 5 стаи да останат празни, децата ни да работят горе у планината на други хора за по 500 лева, а ние само да гледаме как колите минават през Добринище и отиват хъм хижата“, коментира гневен собственик на едно от местата за настаняване в курортното градче.

Негова съгражданка изрази притеснение за екологията – по спомените й, докато се строяла хижа „Гоце Делчев“, строителните материали били карани с мулета, за да не се увреди околната среда, сега обаче силно се съмнявала, че някой крупен инвеститор ще се замисли за природата, докато вдига хотелите си.

Неин съгражданин е убеден, че строителството ще доведе до задръстване на деретата с отпадъци, което силно ще увреди чистата планинска вода, която тече от чешмите им.

Протестът бе подкрепен от местния общински съветник Благой Милев, който на последната сесия се опита да разбере има ли инвестиционни намерения към този терен, но удари на камък. „Исках да разгадая случая, да разбера кой има интерес да строи горе, без да има широко обществено обсъждане с гражданите на Добринище. Зоната става урбанизирана и сега горе може да стане всякакво строителство. Възможно е дори да бъде построено малко градче, което да измести Добринище. От това ще загуби бизнесът ни, малките хотели, магазинчетата. Освен това 80% от територията е с гори, което означава, че ще отсекат 100-годишни дървета, за да има място за хотелите. Не трябва да допускаме това да се случи“,  категоричен е Милев, който на декемврийската сесия на ОбС – Банско гласува против тази промяна на общия устройствен план.

До протестиращите застана и кметът на Добринище Петър Галчев: „Има множество жалби до областния управител. Аз съм пуснал докладна до Общинския съвет да се преразгледа това решение. Сега хората започват да събират и подписка срещу него, за да може то да бъде преразгледано“, каза той.

От една седмица всеки ден постъпват по 5-6 жалби от жители на Добринище срещу това решение на ОбС – Банско, съобщиха за „Струма“ от пресцентъра на областната администрация в Благоевград. Искането на хората е областният управител Стоян Христов да го отмени. Протоколът от сесията е пристигнал в Благоевград едва вчера и в следващите няколко дни юристите на областта ще разгледат решението, документите за собственост на терена и цялата съпътстваща документация, за да преценят има ли нарушение при вземането му и дали е законосъобразно. Жалби срещу решението на ОбС – Банско има подадени и в Административен съд-Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

ооооо публикува:
10 Януари 2023 | 23:11
от кои е докладната за това решение КОИ??? КОИ??? КОИ???
Петтре публикува:
10 Януари 2023 | 21:16
Добринишче че стане маала на банско
@ публикува:
10 Януари 2023 | 10:56
Като се провери, кой изкупи земите в района от началото на прехода, ще се разбере кой има интереси за инвестиции, строителство и точене на фондове.

Добавете Вашия коментар

TOP