50 дървени босове от Пиринско с 9 искания до ЮЗДП-Благоевград, атакуват електронните търгове

03 Май 2017 | 22:35
2 коментара
Общество

Югозападното държавно предприятие да спре електронните търгове за дървесина и да върне изцяло старата система, според която всички кандидати се събират в една зала, където наддават с явно или тайно гласуване, поискаха вчера от директора на предприятието инж. Дамян Дамянов над 50 представители на дърводобивни и преработвателни фирми от поречието на Струма и Места.

Според заетите в бранша електронните търгове ги правят неравнопоставени като участници, защото не навсякъде има бърз интернет, в региона често спира токът, освен това те не могат да се ориентират срещу кои други фирми „играят“ за дадена дървесина и това им пречи да влизат предварително в съглашателство помежду си коя фирма колко дърва да купи на по-ниска цена, което е единственият начин много от тях все още да оцеляват.

Всичките тези мотиви дървените босове изложиха директно на Дамянов на работна среща, поискана от тях още миналата седмица. Поради отсъствието му тогава от предприятието те „загряха“ пред члена на УС на ЮЗДП Ваня Каменова, на която връчиха писмо с 49 подписа за отмяна на електронните търгове и дългосрочното отдаване на дървесина, но истинските емоции се разразиха вчера.

Съмненията на заетите в бранша са, че електронните търгове за добив и преработка на дървесина са компрометирани умишлено, с цел обслужване на определени интереси и унищожаване на малкия и среден бизнес. Според тях затова в последните десетина секунди от всеки търг системата блокира, не отчита наддаването им и изведнъж се оказва, че през същото време определената за „правилна“ фирма е успяла да направи своето наддаване и да спечели търга. Има и оплаквания от недостатъчното време, определено за наддаване. Дървопреработватели разкриха и експеримента, който си направили – на един търг две фирми поставили компютрите си един до друг, едната играла до последната секунда, а на другата достъпът й бил блокиран 15 секунди преди края на самия търг.

Участниците в търговете дори се оплакаха, че не знаят кои са членовете на комисиите по провеждането им, но отказаха да обяснят какво е притеснителното в това.

„Въведохме търговете миналия април първи от 6-те държавни предприятия и продължавам да настоявам, че това е правилният начин за провеждането им, защото се избягва субективният фактор”, коментира Дамянов. Според него също имало какво да се коригира в софтуера, заради който става забиването през финалните 15 секунди, когато традиционно българинът в последния момент тръгва да наддава. Директорът на ЮЗДП пое ангажимент да поиска това от фирмата, която е автор на софтуера – държавната фирма „Информационно обслужване“, както и да бъде удължено на 1 минута времето след всяка стъпка да се изписват имената на фирмите-участници и дори всеки търг да се излъчва онлайн на страницата на предприятието.

Че проблемът с електронните търгове е преекспониран обаче, го показа статистиката, според която от 750 търга за дървесина, проведени от ЮЗДП, за 1 година само 137 са били електронните, което е по-малко от 20%.

Как да се елиминират от търговете фирмите-прекупвачи, които изкупуват огромни количества дървесина, а след това я продават по малко на много фирми с надценка, бе вторият дискусионен въпрос, глътнал сериозна част от срещата, който обаче така и не намери отговор.

Протестиращите се оплакаха още от странните и противоречащи си условия, които се изискват от тях за някои търгове – Шекеров от Сатовча даде пример как в Гоце Делчев играл на търг за 15 000 кубика, без да му търсят кран като техническа обезпеченост, а завчера на друг търг за 3000 кубика му търсили.

„Вървим на фалит, сечта пада, цените са нагоре, в двете ми дървосекачески бригади няма един млад човек, а 13-те души, които освободих миналата година от работа, защото нямам с какво да им плащам, вече са в Западна Европа”, обобщи мрачната ситуация той.

Сред 9-те искания, написани от протестиращите и връчени на Дамянов, имаше и такива за тотална забрана за износ на обла дървесина в страни извън Европейския съюз, както и за работна среща 2 пъти в годината с ръководството на ЮЗДП.
Бизнесмените не успяха да обосноват искането за забраната, но пък по другата точка издействаха шесторен успех – Дамянов ги покани не 2, а 12 пъти в годината да се срещат с него. Обеща им и писмен отговор до 10 дни, при условие че си излъчат представител, на когото да го изпрати.

Дърводобивниците кавалерски отстъпиха правото да си пише с шефа на ЮЗДП на единствената дама в редиците си – Ани Желязкова от Гоце Делчев.

„Тъй като не забелязвам особено завишение на цените за последната година, явно колегите са притеснени от конкурентния внос от Украйна и Румъния, който е на много по-ниски цени”, предположи след срещата Д. Дамянов. Общото му наблюдение е, че много малко фирми се решават да инвестират в специализирана техника, а само това може да укрепи бизнеса на фирмите.

Докато той обобщаваше ситуацията, отвън пред предприятието протестиращите бизнесмени също обобщиха, че не са успели да постигнат нищо от исканията си. Не изковаха и план за по-нататъшни действия. Едното е колегите им от Гърмен да поискат разрешение за стачка на 2 юни т.г. и като го получат, собствениците на дърводобивни фирми от целия регион да се изсипят в Гърмен и да осуетят търга, насрочен за 10.00 часа сутринта. Той е за 3500 кубика дървесина и имали предположения, че ще бъде спечелен от  конкретна фирма заради условията, на които трябва да отговарят участниците – да разполагат не с трактор, а с жива тяга.

Другата точка от протестния екшън план е за блокада на възлов път в Пиринско на 9 юни.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/Струма

Добавени коментари

Петьо публикува:
04 Май 2017 | 15:16
Евала на Чадъре и Язовецо.Двама видни (на)дървени босове!
Ружа публикува:
04 Май 2017 | 10:05
Юнчовия и ти барабар Петко с мъжете.Взимай си помощите от протестанската цръква в Банско и не се излагай.

Добавете Вашия коментар

TOP