50 000 лв. раздаде спецкомисия от фонд „Култура“ - Благоевград на фирми за дефилета и творчески работилници

01 Ноември 2019 | 08:25
0 коментара
Бизнес

С 4338,60 лв. община Благоевград ще финансира идеята на 26-годишната бизнесдама Надежда Червенкова, собственик на „Пъпиаш“ ЕООД, да организира „Сцена на изкуствата“. Младата жена кандидатства за втори път тази година с проект за финансиране пред фонд „Култура“. На първата сесия експертният съвет начело с шефа на РУО Ивайло Златанов и досегашен председател на комисията по образование и култура в ОбС одобри проекта й да направи модно ревю в художествената галерия, но при поискани от нея 20 759 лв. й отпуснаха 5000 лв. и тя се отказа.

Както „Струма” писа, преди месец Н. Червенкова взе под наем за 5 г. само срещу 234 лв. на месец без ДДС Мощанската къща в кв. „Вароша“ с идея да направи в нея училище по мода, като го афишира като първия филиал в България на италианска образователна верига, която самата тя завършила. Месец преди това Червенкова заяви пред ОбС намерението си и получи одобрението на местния парламент, който гласува красивата старинна сграда, която е сред малкото, които не се нуждаят от спешен ремонт, да се даде на търг, като наемател стана младата бизнесдама.

Общо 49 912,60 лв. разпредели преди дни фонд „Култура“ на 6 дружества, кандидатствали с проекти да реализират идеите си за концерти, творчески работилници, спортни и фестивални мероприятия в областния център на Пиринско. Сега всички одобрени за финансиране проекти са на местни фирми, за разлика от първата, априлска сесия, когато и външни сдружения бяха финансирани от община Благоевград да реализират идеите си. Второто, последно за годината заседание, трябваше да се състои още през юли, но комисията цяло лято не се събра и сколаса да го направи чак през октомври, дни преди изборите за нова градска управа.

Сред одобрените проекти е и този на собственика на няколко фирми, в това число с дял и в „Stage bar”, Иван Кацарски-Ванцата. Той получава от общината 5900 лв. за организиране на 17 уъркшопа по електронна музика, литература, фотография и приложни изкуства. Проектът ще се реализира от фирмата на Ив. Кацарски „Джумая Стейдж Фестивал“ ЕООД, учредена заради друга негова идея за 2-дневен летен фестивал в градинката пред НАП в центъра на Благоевград. Тази година се състоя второто издание на „Джумая Стейдж Фестивал“, за което Ванцата получи 20 000 лв. от фонд „Култура“.

Два проекта – „Театър под звездите“ и „Неделен образователен театър за деца от малките населени места“, на собственика на частния „Благоевградски младежки театър“ ЕООД Бранимир Митов също ще бъдат подпомогнати от фонд „Култура”. За първата си идея той ще получи 6000 лв. подкрепа от община Благоевград, а за втората – 1600 лв.

Драматичен театър „Н. Вапцаров“ също е класиран да реализира своя „Работилничка за театър“ с 5394 лв. помощ от общината.

Най-голямата сума – 20 000 лв., е одобрила сега спецкомисията за предложението на „Дартс Арт“ ООД с мото „Магията на изкуството“. Идеята на съдружниците Силвия Домозетска и Стоян и Мария Реджови е в 10 филма да представят изявени благоевградски художници чрез процеса от раждането до подписа върху тяхна творба. 

Последният сред одобрените за финансиране от фонд „Култура“ проекти за 2019 г. е на Регионалния телевизионен център на БНТ в Благоевград – „Освобождението на Горна Джумая – 1912 г.“, за който се отпускат 6680 лв.

64 440 лв. бе сумата, с която експертният съвет финансира през април първите 8 проекта, от които само „Пъпиаш“ ЕООД се отказа. Така от фонд „Култура“ тогава бяха изразходвани 59 440 лв. С одобрените във втората сесия общата сума, отпусната от фонда за тази година, става 109 352,6 лв. Годишният бюджет за фонд „Култура“, гласуван от общинските съветници, е 200 000 лв. и според регламента, одобрен от местния парламент, „рестото” остава за следващата година.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP