50 000 евро, близо 20 000 лв. и боеприпаси иззети при акцията срещу прокурор Владимир Чавдаров

27 Юли 2023 | 08:50
0 коментара
Криминално
България
50 000 евро, близо 20 000 лв. и боеприпаси иззети при акцията срещу прокурор Владимир Чавдаров

50 000 евро и близо 20 000 лв. са открити в служебната каса на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров при акцията на Софийската градска прокуратура, съобщи NOVA, като се позова на свои източници. При претърсване на имоти, собственост или ползвани от Чавдаров разследващите са открили и иззели и близо 300 незаконно притежавани боеприпаси - патрони за автомат "Калашников" и за бойни пистолети.

Акцията започна в следобедните часове вчера.

До момента не е изяснен произходът на средствата, както и защо Чавдаров не ги е посочил в годишната си декларация пред Инспектората на ВСС.
Действията на командированите от столицата във Варна магистрати е във връзка с досъдебно производство за корупция срещу висшия магистрат. Срещу Чавдаров има подадени сигнали за искане и получаване на пари срещу уреждане на дела.

  Владимир Чавдаров е административен ръководител на един от петте апелативни района в страната от 2018 г. насам, което прави акцията безпрецедентна.

От Софийска градска прокуратура съобщиха официално за акцията:

В Софийска градска прокуратура са получени материали от КПКОНПИ, в които е приложен сигнал от И. П., лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, за поискан и получен подкуп в особено големи размери от административния ръководител на Апелативна прокуратура – Варна – Вл. Ч.

Незабавно в СГП е образувано досъдебно производство, в рамките на което след получено разрешение от съдия от Софийски градски съд на 26.07.2023 г. на територията на гр. Варна са извършени действия по претърсване и изземвания от жилището и служебния кабинет на Вл. Ч.

В хода на следствените действия в жилището на Вл.Ч. са открити 271 боеприпаси (бойни патрони с различен кабилър), съхранявани без надлежно разрешително. В служебната каса на магистрата в АП-Варна са намерени и иззети голяма сума пари – 49 хил. евро и 20 хил. лв.

Събраните материали се докладват на наблюдаващия прокурор в СГП, който ще извърши преценка дали са налице предпоставките по чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняем.

Добавете Вашия коментар

TOP