5 украински деца поискаха да учат в училища в Пиринско

16 Март 2022 | 12:16
0 коментара
Общество
5 украински деца поискаха да учат в училища в Пиринско

5 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в училища в област Благоевград. Това съобщи за „Струма“ началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Той коментира, че изявените желания са от украински граждани, пребиваващи в Банско, Разлог, Сандански и Гоце Делчев.

Като цяло интересът за постъпване в училище не е голям и основната причина е, че хората, бягащи от войната, са объркани, а и не знаят колко време ще останат в страната ни, като се надяват скоро да се завърнат по родните си места.

С цел оказване на съдействие и за да бъдат максимално полезни за желаещите да продължат образованието си, началникът на РУО разясни цялата процедура и конкретните стъпки.

„Приемането и обучението на граждани от Украйна в държавните и общински детски градини и училища може да се осъществява след определяне правния статут на лицето – подаден документ от родител, настойник, представител на детето или ученика за получаване на международна или временна закрила до Държавната агенция за бежанците /ДАБ/; предоставен личен номер на чужденец /ЛНЧ/ на детето или ученика, вписан в регистрационната карта на родител,настойник… ако детето е под 14-г. възраст, и самостоятелна регистрационна карта – над 14-г. възраст“, посочи Ив. Златанов.

Записването след насочване от началника на РУО може да се извърши след представен в детската градина/училище документ от първичен медицински преглед на детето или ученика, че е клинично здраво, издаден от личен лекар, избран от родителя, или от лекар в поделенията на ДАБ.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт.

Подробна информация, свързана със записването, постъпването, може да бъде открита на страницата на Министерството на образованието и науката. На сайта на Регионалното управление на образованието – Благоевград също е създаден отделен раздел: прием и обучение на търсещи или получили международна или временна закрила и мигранти.

„Информирали сме директорите, като осъществихме онлайн връзка. Обърнах внимание, че дори децата/учениците да не са получили международна закрила, само да са търсили такава, то колегите директори следва да предприемат действия и да стартираме процедурата. Съпричастни сме към случващотото се, към съдбата на украинските деца и техните близки“, каза Ив. Златанов.

Вчера от МОН съобщи, че 91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България. Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина.

Към вчерашна дата в страната ни пребивават 11 300 украински деца и ученици, тоест само 0.8% от намиращите се у нас бежанци са поискали да тръгнат в българско училище или градина. Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31 деца и ученици), София-град (30 души), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 г. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление, констатират от МОН./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP