5 училища в област Благоевград искат да разкрият нови специалности за следващата учебна 2017/2018 година

03 Януари 2017 | 08:19
0 коментара
Общество
5 училища в област Благоевград искат да разкрият нови специалности за следващата учебна 2017/2018 година

5 училища в област Благоевград искат да разкрият нови специалности за следващата учебна 2017/2018 година, става ясно от предложенията, подкрепени със съответните документи и мотивационни писма до Регионалното управление по образованието в Благоевград.

Във връзка с развитието на съвременното машиностроене, технологиите и новите реалности, настъпили в образователната система с влизането в сила на новия закон, в Благоевградската професионална гимназия искат да разкрият специалност „Машини и системи с ЦПУ /цифрово програмно управление/ по професия „Машинен техник” с прием след 7-ми клас. Ръководството и колективът на гимназията считат, че предложението им е актуално и съобразено с нуждите на бизнеса и реализирането му ще допринесе за утвърждаването на Професионалната гимназия като едно от водещите специализирани учебни заведения в областта.

В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „П. К. Яворов” - Гоце Делчев са взели решение да участват в план-приема с две нови специалности - „Електрически превозни средства”, професия „Техник по транспортна техника” и специалност „Митническо и данъчно обслужване“, профил „Данъчен и митнически посредник“. В мотивите си за разкриването на новите специалности директорът на учебното заведение Ангел Живков изтъква, че близостта до ГКПП Илинден-Ексохи, което давало възможност за създаване на работни места и поминък на учениците от гимназията и подчертава, че Гоце Делчев е градът с най-много банки, банкови офиси и представителства на територията на област Благоевград. „Само в град Гоце Делчев предстои да завършат основно образование 13 класа от трите основни училища, което ме мотивира допълнително да предложа новите специалности”, аргументира се Ангел Живков.

В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” в Благоевград след проведени разговори с предствители на браншови организации и бизнеса и за да отговорят на търсенето на пазара на труда и промените в икономическата обстановка, искат да започнат обучение по три нови специалности - „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, по професия „Техник-технолог на хранително-вкусовата промишленост” и специалност „Кетъринг”, професия „Ресторантьорство“, по една паралелка /26 ученици/ след 7-ми клас и 0.5 паралелка /13 ученици/, специалност „Козметик“, с прием след осми клас. Директорката на ПГТЛП Димитрина Иванова изтъква и че колективът на гимназията има нужния опит и квалифицирани кадри за осъществяване на качествено професионално обучение в сферата на туризма, хранително-вкусовата и леката промиленост, училището разполага с неусвоена сградна част, в която след ремонт могат да бъдат изградени нови учебни работилници и компютърни кабинети, както и че Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, Асоциацията на хотелиеро-ресторантьорите и Регионалната занаятчийска камара за заявили ясната и категоричната си подкрепа за разкриването на новите специалности.

Разглеждайки икономиката като фундаментална наука за цялостното функциониране на съвременното общество и отчитайки добрия опит в обучението по специалността „Организатор на производството” в недалечно минало, в Професионалната техническа гимназия в Сандански декларират готовност да въведат нова специалност „Икономика и мениджмънт”. Наличната учебна база, отговаряща на изискванията, педагогическите специалисти с богат теоретичен и практически опит, множеството фирми на територията на общината, готови да приемат ученици на производствена практика, становище на дирекция „Бюро по труда“ относно необходимостта от средни кадри с икономическа грамотност са само част от основанията, определящи предложението на ПТГ.

Директорката на Професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров” - Белица Фанка Къшева е отправила преложение до началника на РУО Ив. Златанов за разкриване на нова паралелка с прием след 8-ми клас по професия „Организатор на туристическа агентска дейност” и 1 паралелка след 7-ми клас профил „Чужди езици“ със задължителни профилиращи учебни предмети - френски, английски, български език и литература, история и цивилизация. Мотивите си освен обезпечаването с педагогически кадри и подкрепата от страна на Общинската администрация и местния бизнес директорката подчертава и че училищното ръководство съвместно с обществения съвет към гимназията е определило 20 000 лв. за модернизирането на два специализирани кабинета по професионална и по профилирана подготовка.

„Предстои Регионалното управление на образованието да извърши проверка на 5-те училища, за да установи разполагат ли те със съответната обезпеченост - материална база, кадри и пр., за да им бъде разрешен прием по новите специалности. Разчитаме училищата да са прецизирали адекватно необходимостта и потребностите от новите специалности, за да провокират интереса на учениците“, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP