5 "престъпления", които извършваме срещу тялото си сутрин

19 Юни 2015 | 09:20
0 коментара
Любопитно
5 престъпления, които извършваме срещу тялото си сутрин

Денят е в самото си начало, но вече сте застрашили здравето си, без дори да го осъзнавате. От prevention.com посочват 5 "престъпления", които извършваме спрямо тялото и настроението си, щом отворим очи всяка сутрин. А вие - колко пъти застрашихте здравето и щастието си днес?

1. Пипаме лицето си с микробни ръце

Просто не можете да държите ръцете си далеч от лицето! Според изследователи от Националния институт по здравеопазване в САЩ, всеки от нас посяга към него поне по 4 пъти на час. Защо това е проблем? Бюрото ви приютява стотици пъти повече бактерии на квадратен сантиметър, отколкото има по седалката на тоалетната чиния в тоалетната на офиса ви, категорични са учените от Университета в Аризона. След като държите ръцете си на пълни с микроби повърхности и после пипате лицето си, рязко повишавате възможността да се разболеете. "Това може да доведе до т.нар. "акне механика" - обрив, причинен от механични въздействия", посочва д-р Уитни Боу, дерматолог от Ню Йорк. По думите й, докосването на лицето с мръсни ръце води до запушване на порите, последствията от което се проявяват до 2 седмици.

2. "Залепени" сме за стола

Че прекаленото заседяване е изключително вредно за вашето здраве, сочат цял куп изследвания. То повишава риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Според ново проучване всеки допълнителен час, който прекарваме в седене през деня, увеличава риска от физически увреждания с 50 на сто. По-лошо - редица изследвания са установили, че продължителното заседяване през деня може да нанесе щети на здравето ви дори, ако тренирате ежедневно. Ето защо трябва да ставате от стола си за няколко минути на всеки 30 - 60 минути. Помислете и върху идеята да си купите крачкомер или друго подобно устройство, което да ви стимулира да се движите повече през деня.

3. Пак в "Матрицата"

Вашият "Фейсбук" навик може сериозно да застраши връзката ви. Изследователи в Чили са установили, че хората, които редовно използват социалните мрежи, са спохождани 2 пъти по-често то мисълта да зарежат половинката си, отколкото тези, които нямат профил в социалната мрежа. "Фейсбук" може да предизвика дрязги между влюбените заради ревност, както и да ги подтикне към изневяра.

4. Снакс край компютъра

Мазните петна и празните опаковки от снакс на бюрото ви не са единствените улики, които издават, че прекалявате с нездравословната храна на работното място. Талията ви също може да послужи за доказателство. Според изследователи от Университета в Ливърпул хората, които похапват снакс и сладкиши между другото, поглъщат много повече калории от нужните им за деня. Затова превърнете храненето в ритуал. Излезте специално на обяд, вместо хрупате тонове солети на бюрото, зяпайки в монитора.

5. Плюшкин в офиса

Хаосът на бюрото ви може да повлияе на здравето ви. Участници в изследване на Университета в Минесота прекарали едно и също време в един подреден и един разхвърлян офис, след което е трябвало да изберат какво да похапнат - ябълка или шоколад. 70% от хората, прекарали времето си в подредения офис, избират ябълка, а 80 на сто от тези, които са посетили този в безпорядък, са посегнали към шоколада. Това е така, защото организираната среда ни подтиква към решения, за които сме убедени, че са по-добрите за нас, категорични са изследователите. Ако още не сте го направили, приведете бюрото си в ред. Здравословно е.
 

Добавете Вашия коментар

TOP