5 храни, които са най-вкусни през ноември

05 Ноември 2015 | 07:37
0 коментара
Любопитно
5 храни, които са най-вкусни през ноември

Вече е ноември, а навън започва да става все по-студено. Това обаче не означава, че храната в чиниите трябва да бъде скучна и лишена от цвят.

Именно през настоящия месец можете да включите в менюто си няколко зеленчука, които са най-вкусни сега, пише "Тайм".

Ето и 5 храни, които са най-вкусни точно през ноември:

Брюкселското зеле

Ноември е чудесен месец за основните зелеви култури, според Тара О'Брейди, автор на книгата „Седем лъжици: Любими рецепти за всеки ден“, а брюкселското зеле е особено вкусно, тъй като по-ниските температури убиват горчивината му.

Източник: Thinkstock/Guliver

Моркови 

Есента определено е сезонът на кореноплодните зеленчуци. Затова запасете се с моркови, пащърнак, ряпа и целина, които преобразуват скорбялата в захар след измръзване. „Достатъчно е да ги добавите към супа или да ги изпечете до златисто. Опитайте се да добавите и интересна подправка – морковите си подхождат с хариса, пащърнакът с мед и орехи, а целината има особено добър с мащерка, лешници, кимион и кориандър“, казва О'Брейди.

Източник: Thinkstock/Guliver

Червени боровинки 

Богати на антиоксиданти и витамин C, червените боровинки са изненадващо мултифункционални при готвене. Те са популярен продукт за направата на сос или сладко, но и пресните червени боровинки могат да бъдат използвани, например, в торти или бързи хлябове. „Или могат да бъдат изпечени, добавени към пълнеж за зеленчуци или меса“, казва още О'Брейди. „Търсете пресни плодове, които имат здрави и блестящи обелки“, съветва тя.

Източник: Thinkstock/Guliver

Праз

Подобно на морковите, празът подобрява вкусовите си качества при изстудяване или замръзване. „Търсете стъбла, които са възможно най- бели и светлозелени, за да сте сигурни, че са свежи“, съветва О'Брейди и добавя, че супа с праз и картофи е чудесна вечеря за студените есенни вечери.  

Източник: Thinkstock/Guliver

Лук

През есента и зимата лукът е незаменим зеленчук. За да сте сигурни, че е хубав, то той трябва да има по-тъмна, по-дебела обелка, както и да изглежда без дефекти. С по-ниско съдържание на вода, есенните сортове изискват по-дълга термична обработка. Опитайте да изпечете лука заедно с месо или бавно го карамелизирайте, за да придаде неповторим вкус на всяко ястие.

 

Източник: "Тайм"    

Добавете Вашия коментар

TOP