5 000 лева глоба на фирма за смъртта на двама работници

17 Април 2023 | 08:15
1 коментара
Общество
Перник
5 000 лева глоба на фирма за смъртта на двама работници

Районният съд в Перник потвърди решението на инспекцията по труда, която наложи глоба от 5 000 лева на строителна фирма за смъртта на двама работници, които загинаха при изкопни работи в областния град.

Инцидентът стана на 28 ноември миналата година при ремонт на битова канализация в кв. „Христо Ботев“. Земна маса се свлече в изкоп, подготвен за изграждане на канализационна мрежа. Затрупани бяха четирима работници, като двама от тях Шукри Башов и Халил Гърбев загинаха на място. Други двама пострадаха и бяха настанени в болница за лечение.

Двама инспектори от „Инспекцията по труда“ в Перник веднага са направили проверка. Установили, че на строителния обект е направен изкоп за полагане на тръби за канализационна мрежа с приблизителни размери на изкопа – дълбочина около 4,5 метра и дължина около 6-7 метра.

При извършването на изкопната дейност е разположена изкопана земна маса в зоната на естественото срутване на откосите от едната страна на изкопа, непосредствено до неговия ръб, в резултат на което земна маса се е свлякла в него, където е затрупала работниците.

Свличането е било около 2-3 метра по дължина, като по останалата дължина на изкопа земната маса е натрупана непосредствено до неговия ръб, т.е. на разстояние по-малко от един метър. С това е нарушено изискването на Наредба за здравословни и безопасни условия на труд.

Поради неспазване на правилата – разполагане на изкопаната земна маса в зоната на естественото срутване на откосите на изкопа (на разстояние по-малко от един метър от горния ръб), е съставен акт и след това е издадено наказателно постановление за 5000 лв. глоба.

Строителната фирма обжалва наказанието в Районния съд в Перник, но магистратите потвърдиха глобата, като решението им не е окончателно.в.Струма

Добавени коментари

Мехмед публикува:
17 Април 2023 | 18:50
Как така за А строй няма закони

Добавете Вашия коментар

TOP