45 години “Енергоремонт Кресна” АД

16 Август 2016 | 07:41
5 коментара
Общество
45 години  Енергоремонт Кресна” АД

“Енергоремонт Кресна” АД - гр. Кресна е с 45-годишна традиция в леярството, като произвежда отливки и резервни части за енергетиката, в т.ч. шламови помпи за ТЕЦ, брони за топкови мелници, покривни дискове и диск-главини за вентилаторни мелници, различни отливки за българските промишлени и минно-обогатителни предприятия, отливки за циментовите заводи, отливки за корабостроенето  и отливки за износ.

Енергоремонт Кресна АД” е проектирано и предназначено за производство на отливки - единично и дребносерийно производство, с възможност за механична обработка на същите. Производството на отливки от манганова стомана (Г13Л) е една от основните дейности на Енергоремонт Кресна АД” гр. Кресна. Фирмата разполага с две 4-тонни електродъгови пещи и една 1600-килограмова индукционна пещ, модерни вани за закаляване във вода и масло. Енергоремонт Кресна АД започва производство на отливки от манганова стомана (Г13Л) през 1990 г., като за кратко време успява да се наложи на пазара в Република България, а след 1992 година и в Република Македония и Албания.

Прилагането на най-добрите световни практики в областта на металолеенето, утвърдените заводски нормали, както и внедряването на нова материално- техническа база във фирмата позволяват производството на детайли с висока степен на сложност, както на единични бройки, така и на малки серии отливки.

Оборудването на фирмата позволява производството на отливки с единични тегла от 0, 5 до 6000 килограма.

С 45-годишна традиция в леярството, с високото си качество на изделията металургичното предприятие „Енергоремонт“ - Кресна се налага на вътрешния и външни пазари. С дейностите си то представя промишленото лице не само на община Кресна, но и на Пиринския край, което подкрепя и факта, че е единственото работническо-мениджърско дружество от София до Солун в областта на леенето. Успешните решения тук не са патентовани само във време на икономически просперитет, но и в периоди на кризи и несигурност, и те се търсят най-вече с нови инвестиции и структурни промени в производствените мощности и производства.

Не прави изключение и 2016 година, в която предприятието отбелязва 45-тата година от основаването си, в която са направени много нови инвестиции, осъществени със собствени средства. Новост тук са три големи каруселни струга, два от които са закупени в България, а един от Русия /Москва/, които се използват при процесите за обработка на конуси за рудни изкопаеми, най-вече при добив на злато, сребро и мед. Внедрена е и нова инсталация за рециклиране на използваните формовъчни и сърцеви смески, като е постигнато 85-процентното им оползотворяване, което е от голямо значение за разходите и опазването на околната среда. Това се постига чрез първична и вторична регенерация, като рециклираният материал се използва като облицовъчен и пълнежен. Според икономическите анализи това нововъведение носи месечна икономия от 35-40 хиляди лева. По-същественото тук обаче е, че се правят отливки по около 200 тона месечно, и то от колектив, в който работници и административен персонал наброяват 94 души, докато в миналото връх в отливането е достигането на 138 тона, при персонал от над 200-250 души.

В историята останаха и формовъчните смеси с бентонит. Вече се работи по нова технология със смоли и катализатори на три двуръкавни смесителя. Отстраняването на мъртви глави с оксижен също е в миналото, това сега се постига със специален чук, закупен от Шотландия. С използването на  изолационна вата с над 40 процента са намалели разходите за термичната обработка.

Най-натоварената термична пещ от три години използва газ метан, вместо дизелово гориво, който е с 50% по-евтин.

Новост в предприятието са и два транспортни крана. 20- процентно снижение на разходите е постигнато и с промяна ползването на калциев карбит и етилен в газови бутилки с цел опазването на околната среда.

Основното производство в номенклатурата на „Енергоремонт“ за 2016 година е отливки от стомана и чугун в различни форми, изделия и детайли от 1-2 кг до отливки от 5-6 тона. Тук се произвеждат брони за токови мелници, конусни трошачки, чукове за чукови и роторни трошачки, плочи за челюстни трошчки. По заявки се произвеждат резервни части за багерни помпи от износоустойчив чугун с 30 процента хром. Застъпено е добре и дребното серийно производство. Произвеждат се резервни части за промишлеността по чертежи и мостри на клиента.

„2016 година е своеобразен рекорд в производството на предприятието, но смятаме, че има условия и за достигане  на по-високи коти”, уверен е главният инженер на „Енергоремонт“ инж. Пламен Трайков. „Имаме намерение да изградим нова модерна газова пещ за термична обработка на метали. Проектират се още двуръкавни смесители, както и други технологични нововъведения”, допълва инж. Трайков.

„Енергоремонт“ - Кресна е в партньорски отношения с много предприятия в страната и чужбина. Най-честите му клиенти  са „Геотрейдинг“ - София, „Елаците Мед“, „Асерал Медет“, редовни заявки правят „Арабус“, „Горубсо“ - Мадан, ТЕЦ-ове и минни предприятия, както и предприятия за добив на кариерни материали. Различни изделия, детайли и големи отливки заминават и за рудници и други обекти в чужбина. Сред тях са медни и оловно-цинкови рудници в Македония, предприятия в Косово и Гърция, като те представляват 20% дял от цялата технологична дейност.

„Говори ли се за успехите на „Енергоремонт“ - Кресна, не може да не се отбележи ролята на работниците и специалистите, както и на административния персонал”, категоричен е изпълнителният директор Стефан Дончев, който не скъпи думите си на благодарност към всички работещи тук, повечето имат трудов стаж в предприятието, достатъчен за пенсиониране. Сред отличниците е гл. инженер Пламен Трайков, който работи тук от 1981 година и вече е с 35 години трудов стаж. Той е възпитаник на Техническия университет в София, със специалност „Леене на метали“. Инж. Стефан Велков, началник ФУ,  Димитър Груицов, топилчик на едродъгова пещ, Юри Кръстев, формовчик, Пламен Младенов, термист, Иван Иванов, началник на моделния цех, с над 30 години производствен стаж. Големи заслуги за просперитета на предприятието имат и Йордан Жежев и Емил Митов, работещи в термичния участък.

Георги Митев, който отговаря за елподдръжката, Виктор Кръстев по „КИП и А”, както и опитните специалисти Благой Вангелов, Васил Белемезов и Сталин Стоянов от механичния отдел, Димитър Петров от леярския цех, кранистите Валентин Стоянов и Веска Иванова, работещите в помощното стопанство, зоокъта и градинските площи Бойко Станков и Костадин Петлички. Не може да не се добави, че със заслуги е и административният персонал, ръководен от Катя Тодорова, която се грижи за финансовия портфейл на предприятието, заедно с добрите й сътруднички Валя Димитрова и инж. Росица Петличка.

Според изпълнителния директор Стефан Дончев нещата се получават с добра маркетингова стратегия, но и с много труд и опит, като от голямо значение е и високото качество на изделията, което ги прави конкурентни на пазарите.

Тук непрестанно се търсят възможности за привличане и най-вече задържане на работещите, за да могат най-пълно да реализират своя опит и умения. От значение е и това, че се следи за всички новости в областта на металолеенето и своеобразната настройка към конкретните нужди. Не на последно място по значение е и това, с което се оценява всеки труд - заплащането.

„Енергоремонт” - Кресна притежава сертификат по ISO 9001-2000, сертификат от „Германия лойд” и „Английски лойдс регистър”. Това е потвърждение, че тук се осъществяват и световни практики в леенето и се постигат производства с висока степен на специфичност при различна индустриална продукция.

Както повечето от работещите, така и изпълнителният директор Стефан Дончев е свързал и житейската, а и професионалната си съдба с предприятието. Работи тук от 38 години. Започнал е през 1978 година като стругар, после поема управлението на складовата база, преназначен е да отговаря за кислородния цех. От 2000 година, когато предприятието се преобразява в работническо-мениджърско дружество, става председател на управителния му съвет, а от 13 години вече е и изпълнителен директор. Носител е на званието „Леяр номер 1” в страната.

Предприятието променя облика си не само с технически нововъведения. От години са повишени грижите по бита и условията на работа. За личните автомобили на работниците за летните жеги са изградени два навеса. На работещите в леярския цех се осигурява безплатна храна и кисело мляко. Всички работещи имат право да ползват храна от открит работнически стол, при стойност, формирана без печалби.

Екстериорното пространство на предприятието се превръща все повече в паркова зона. Сред зеленината в двора е изграден и молитвен дом-параклис „Рождество на Пресвета Богородица“, осветен от покойния Неврокопски митрополит Натанаил, тук всеки може да запали свещичка за късмет и здраве. В зелените площи край предприятието е създаден своеобразен зоокът с екзотични животни. Тук могат да се видят семейство кенгура от Австралия, малкото на които се роди в Кресна. Специално пространство е отредено за 10-те сърни, елени и муфлони. 8 щрауса свободно се разхождат с 3 понита и 8 пауна.

Зоокътът не е придобивка само за предприятието, а и атракция за всички жители на Кресна и района. Често тук идват възпитаници на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ЦДГ „Здраве“, за да се запознаят с екзотичните животни. Тук учениците провеждат уроци по предметите „Човек и природа“ и „Човек и общество“. Вече плододаваща маслинена градина от 100 дръвчета е подходът към входа на предприятието.

През последните години са направени инвестиции за подобряване на енергийната ефективност и подобряване  производителността и качеството на продукцията.

Днес предприятието разполага с персонал от около 100 човека и развива своята производствена дейност в цехове и лаборатории на обща покрита площ от 32 000 кв. м.

Фирмата притежава комплексно разрешително за управление на леярска дейност. Има изградена и функционираща система за управление и опазване на околната среда.Струма

45 години  Енергоремонт Кресна” АД

Добавени коментари

zooofdead публикува:
20 Март 2017 | 20:56
v taka narecheniat ekzotichen zoo kut ima veche 8 murtvi shtrausa 1 e ocelial ,kengurata milite imat vid na osudeni vuzduha e ujasen 4 pauna biaxa zatvoreni v 4x4 kletka ....chak mi e sramno da kaja che sum ot kresna ..moje li nikoi ot uchenicheskite delegacii da vidi vsushtnost kakvo se sluchva i kaak shte svurshi...boje pomagai
Жоржи публикува:
16 Август 2016 | 17:11
В момента е най-известния комарджия в Кресна.
Тц публикува:
16 Август 2016 | 16:39
Стефчо Дончев беше футболист,синовете му също.Много ниско интелектуално ниво е цялото семейство.Селянин който си личи отдалеч.Късметът обаче е бил винаги с него.Да е жив и здрав!
МАРИН публикува:
16 Август 2016 | 14:11
НАПРЕД Е ИСТРОВИ НАРОДА ДЕТО ЖИВЕЕ ОКОЛО ЗАВОДА СА ПОЧВАМЕ ПОДПИСКА И СРЕЩУ НЕГО НЕМА САМО МИЛЧО ДА ЯДЕ ДЪРВОТО И СЛИВАТА ЩЕ СТРАДА С ТИЯ ПУШЕЦИ
иво публикува:
16 Август 2016 | 13:48
Браво СТефане продължавай само така Нека иКрена да е с нещо напред

Добавете Вашия коментар

TOP