44-ото Народно събрание отново на работа

01 Септември 2017 | 11:34
0 коментара
Политика

Есенната сесия на 44-ото Народно събрание започна с декларации от името на парламентарните групи. Депутатите декларираха, че Българското председателство на ЕС ще бъде основен ангажимент в работата на парламента. Бюджетът за 2018 е сред другите важни приоритети, както и антикорупционното законодателство и борбата с бедността.

ГЕРБ започва сезона с ясни законодателни приоритети

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи ключовите приоритети, по които ще работи Народното събрание във връзка с Председателството.

Те са фокусирани в три направления: Европа на консенсуса, Европа на конкуретноспособността и Европа на кохезията. Присъединяването на България към Шенген и Еврозоната остават приоритети на управлението на ГЕРБ, подчерта Цветанов.

Той каза, че еднозначна е била оценката на евроинституциите на постигнатото в отношенията с Македония. Западните Балкани ще останат във фокуса на бъдещата работа на правителство. Разумно би било европредседателството да не се превърне в еманация на вътрешнополитическия живот, каза Цветанов и добави, че „трябва да покажем пред евроинституциите, че ние се разбираме помежду си”.

Ще вървим неотклонно към по-справедливо, бързо и ефективно правосъдие. Различни елементи от правната система ще бъдат подобрени. Ще се изпълняват препоръките направени в докладите по Механизма на сътрудничество и оценка. Наказателната политика следва да се осъвременява чрез приемане на нов НК. В края на 2018 година трябва да е факт и работещо електронно правосъдие, заяви още Цветанов.

Няма да отстъпим от политиките за ликвидиране на неграмотността и за налагане на задължителното образование. Ще се стремим да осигурим равен достъп на представители на различните обществени прослойки до качествени социални услуги като продължим процеса по деинституционализация, каза Цветанов.

Цел №1 за БСП е намаляване на бедността и увеличаване на доходите

Председателството на ЕС и приемането на бюджета за 2018 година, отбеляза в декларацията от името на ПГ лидерът на левицата Корнелия Нинова в началото на новата парламентарна сесия. Поставяме си една стратегическа цел – намаляване на бедността и увеличаване на доходите, заяви Нинова от парламентарната трибуна.

 Години наред, редица правителства правят реформи, но фактите показват, че усилията не дават резултат. Днес имаме и работещи бедни. Близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността, изброи Нинова.

Тя отбеляза, че големият ни проблем е разликите в образователната система и нуждите на българската икономика. През 2020 г. европейските пари свършват и много спешно трябва да предприемем мерки за родно производство, обърна се Нинова към депутатите от ГЕРБ и ги призова да подкрепят техния законопроект за промени в Закона за храните в защита на българските производители. Нека като държавници, а не като едномандатни политици да прозрем, че неграмотна, бедна и болна нация нямат бъдеще, заяви Нинова.

Тя нарече вторият сезон на 44-ото НС „сезон на алтернативата”.

Обединени патриотите работят за България

Българското общество и политическата класа са помъдрели, заяви съпредседателят на ПГ на ОП Волен Сидеров.

Той благодари на подкрепата на ПГ на ГЕРБ за подкрепата и на опозицията за ясно заявените й приоритети. Сидеров изрази задоволство, че вече е изградено оградното съоръжение на българо-турската граница. Патриотите в България не са хора, които търсят конфликт или скандали а са хора, които работят за България, подчерта Сидеров.

Като заслуга на ПГ на ОП той посочи и законодателни мерки, които засягат вероизповедания, социални помощи. Това трябва да става внимателно, без да предизвиква конфликти. Ние сме гаранти, че това ще става точно така, заяви Сидеров.

ДПС поиска нова управленска формула

Трябва да издигнем нормалността в парадигма за държавност, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ констатира, че кабинетът „Борисов”, трето издание, е по-неуспешен от предишните две емисии и , че програмата на правителството представя по-скоро списък с добри намерения на министрите и не може да се нарече документ за управление на страната. На прага на европейското председателство България няма право да се отдалечава от европейските ценности. Успешното решаване на важните въпроси изискват управлението да стъпи на обща ценностна база с евроатлантическа ориентация, смята лидерът на ДПС.

От трибуната Карадайъ поиска нова управленска формула: Да реализираме нов тип държавно мислене. Длъжни сме да докажем, че сме достойни за ЕС, с ясен план за развитието на ЕС, за силен ЕС, заяви той.

Воля е за повишаване стандарта на хората и по-малко корупция

Воля е единствената партия, която има независим поглед на нещата, добре е да се вслушате в нас, заяви от парламентарната трибуна при откриването на есенната сесия Пламен Христов. В декларацията той каза, че мизерията води до отчаяние на обществото. Не се мисли за развитие на регионите, а това трябва да е приоритет в управлението. Много време е изпуснато заради партийните боричкания, а трябва да се помогне на икономически изостаналите региони, каза депутатът.

Повишаване стандарта на хората и намаляване на корупцията ще са приоритети в работата на Воля през този политически сезон. Прекратяване на прокарването на лобистки закони. Ако мудността от първата сесия се повтори и на тази, ние от Воля ще поискаме смяна на това управление, закани се Христов. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP