425 330,39 лв. дълг натрупал Методи Калъмбов към общинската хазна на Благоевград

16 Декември 2022 | 11:37
0 коментара
Бизнес
425 330,39 лв. дълг натрупал Методи Калъмбов към общинската хазна на Благоевград

След публично оповестяване на борчовете се явил и сключил споразумение за погасяването им

425 330,39 лв. дълг е натрупал бившият военен комендант и крупен приватизатор на „Балкантурист“ Методи Калъмбов към общинската хазна на Благоевград за неплатени такса смет и данъци за автомобили и хотелите „Ален мак“, „Рилци“ и „Бор“, пише в „Струма“. След два неуспешни опита на общината да му бъдат връчени известията завчера четирите документа за установяване на задължения бяха публично оповестени, а Калъмбов бе поканен официално да се яви в 14-дневен срок в стая 312, за да ги получи. Часове по-късно бившият военен комендант се е отзовал на поканата, изяснил, че част от имотите са прехвърлени на сина му Сергей, покрил част от сумата и уточнил параметри за погасяване на задължението, научи „Струма“.

Приватизаторът на три от перлите в община Благоевград  – комплекс „Ален мак“, мотел „Рилци” и хотел „Бор“, ги изостави и от години те тънат в разруха.

През лятото Община Благоевград издаде предписание за укрепване на фасадата на комплекс „Ален мак“ в центъра на Благоевград заради опасност за минувачите, тъй като има пукнатини и отлепени плочи, разпоредено бе и да се премахне дървеният подиум на някогашната тераса към сладкарницата, който е прогнил и в дупките може да се заклещи или нарани човек, но заповедта бе обжалвана, а съдебната процедура още не е приключила.

Преди 2 г. пък НАП обяви за продан мотел „Рилци“ с начална цена от 3,6 млн. лв., но процедурата бе спряна след покриване на задълженията от собственика, за когото явно е практика до последно да отлага плащането на данъци и такси към общините и държавата.

Преди три години община Рила обяви на публична продан с начална цена 205 000 лв. рибарника на Калъмбов с целия терен от 7 дка заради неплатени данък сгради и такса смет на обектите, които той държи в Рилското корито заедно с дъщеря си Димитрина. До наддаване не се стигна, тъй като длъжникът покри задълженията си.

Единствено работещ от хотелската верига на фамилия Калъмбови все още е „Rilets Resort & Spa“, който дори е обявил специална бонус оферта с намаление до 3 януари 2023 г. В началото на декември тази година обаче целият Рилски манастир остана без връзка със света, след като мобилните комуникации на всички оператори бяха преустановени заради прекъснато електричество в района на антените им. Причината се оказаха няколкомесечни задължения на хотел „Rilets Resort & Spa“, управляван от Д. Калъмбова, заради които от ЧЕЗ му бяха спрели тока, а антените на мобилните оператори се намират в същата зона.

М. Калъмбов е управител на „Мак турс“ АД и член на Съвета на директорите с мандат до края на август 2025 г. заедно с Калина Тасева и Адриана Съботинова.

Добавете Вашия коментар

TOP