4,1 млн. лв. за чистотата в Петрич през 2019 г.

27 Януари 2019 | 18:46
0 коментара
Бизнес

4 106 602,80 лв. ще струва на петричани чистотата тази година, ако във вторник на първата си за годината сесия общинските съветници приемат план-сметката за предстоящите разходни дейности, представена им от кмета на общината Димитър Бръчков.

В документа са предвидени разходи за купуване на 100 контейнера тип „Бобър” и на 2000 кофи тип „Мева”. При единична цена на контейнера от 390 лв., а на кофата – 43 лв., общата сума с ДДС за новите съдове става 150 000 лв. Ремонтът на стари съдове за смет пък е калкулиран на 1800 лв. В общата сума фигурират още 912 000 лв. за събиране на битовите отпадъци и транспортирането им до съответното депо, както и 244 000 лв. за почистване на улиците и нерегламентираните сметища на територията на общината. Лъвският пай от разходите се падат на отчисленията по Закона за управление на отпадъците, които са в размер на 1,3 млн лв. /близо 1/3 от цялата сума/ и трябва да се платят в РИОСВ, експлоатационните разходи за депата за битови отпадъци – 244 800 лв., както и експлоатацията на съобъръжанията за компостиране на биоотпадъци от поддържане на зелените площи – близо 1,5 млн. лв.

На фона на огромната сума от над 4 млн. лв., която е 1/9 от проектобюджета на общината за тази година, остават необясними препълнените кофи със смет в петричките села Коларово и Кърналово, които завчера бяха изпразнени за пръв път тази година от фирмата по чистота „Енвиронман-ТЕО”. Обяснението на управителя й Асен Опренов, че колите на фирмата не можели да влязат в селата заради снега, не бяха приети сериозно предвид факта, че и друг път в Петричко е валял сняг, без това да се отрази на селската хигиена. В крайна сметка „Енвиронман” успя да стигне до кофите чак след като местен адвокат подаде сигнал  в общината и настоя фирмата да бъде санкционирана заради неизпълнение на ангажиментите й./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP