400 жители на петричкия квартал "Шарон" се веселиха до зори

05 Септември 2017 | 11:05
0 коментара
Общество

Над 400 души се събраха за втора поредна година на междусъседска сбирка в кв. „Шарон“ в Петрич. Празнуващите заформиха тежки маси и виха кръшни хора до ранни зори. На срещата присъстваха и хора, които са родени и израснали в квартала, но сега живеят в други градове в страната, а някои от тях и в чужбина.

Сбирката беше по-многолюдна от миналогодишната, когато от близо и далеч в „Шарон“ се бяха събрали около 250 души. Освен вкусна храна, приготвена от хората в квартала, имаше много музика и се извиха кръшни хора. Специални гости на събитието бяха изпълнителите от "Огражденска четворка". Веселбата продължи до късните часове в съботния ден.

Квартал Шарон е създаден в Петрич от бежанците веднага след Първата световна война. Той се намира в самото начало на града. Строителството и организацията ръководи френският комисар към Обществото на народите Рене Шарон, който е от еврейски произход. За два-три месеца са вдигнати над 200 еднотипни къщи.

Кварталът е кръстен в чест на неговия създател французина Шарон. Построен е с парите по  т.нар. бежански заем. Стотици семейства намират покрив над главите си благодарение на тези къщи.

И въпреки,че къщите вече ги няма, кварталът се замогна, но името на неговия създател Шарон все още се помни и тачи, казват петричани.

 

Добавете Вашия коментар

TOP