40% по-високи сметки за ток в училищата в Пиринско

28 Януари 2022 | 14:06
1 коментара
Бизнес
40 по-високи сметки за ток в училищата в Пиринско

Последните няколко месеца сметките за ток и парно в училищата на Благоевградско са с 30 до 40% нагоре, каза Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление по образование (РУО).

Засега директорите се вместват в бюджетите си, получихме сигнал само от Професионалната математическа гимназия в Благоевград.Последната сметка за еленергия на Професионалната гимназия по строителство и архитектура е близо 4500 лева. Сравнена с тази от предходния месец, която е била 1600 лева, разходът за ток е скочил точно три пъти. При това този разход не обезпечава отоплението на класните стаи, защото сградата е топлофицирана. С хилядарка е скочила и месечната сметка за парно – от 6000 лв. на 7000 лв.

„Ако преди сме плащали общо на месец около 7000-8000 лв. за ток и парно, сега по двете пера месечно разходът възлиза на 11 000-12 000 лева“, пресмята директорът на ПГСАГ инж. Даниела Симеонова. Училището все още няма бюджет и за никого не е ясно как ще се справят с нарасналите в пъти разходи.

„Наскоро подменихме осветлението в коридорите с LED лампи, които са енергоспестяващи. Сега обмислям да подменя и в класните стаи, само така можем да спестим от електроенергия”. Бюджетът ни още не е готов, подали сме заявление пред общината, че се налага режийните разходи да бъдат увеличени двойно. Продължаваме да търсим начини да свием други разходи, за да осигурим средства за ток и парно. Не мога да отрежа от фонд работна заплата в никакъв случай, нито от средства за дезинфекция и тестове. Единствената ни възможност е да отрежем от материалите за учебни практики на учениците, колкото и да не ми се иска, защото ние сме професионална гимназия, имаме практики за провеждането на които закупуваме материали“, коментира Даниела Симеонова.

Добавени коментари

WTF!!!??? публикува:
28 Януари 2022 | 14:37
Коя е тази "Професионална математическа гимназия" в Благоевград?

Добавете Вашия коментар

TOP