40 деца с вирусни инфекции са консултирани в приемния кабинет на детско отделение в благоевградската болница

27 Септември 2017 | 07:33
0 коментара
Общество

40 деца с вирусни инфекции са консултирани в приемния кабинет на детско отделение в благоевградската болница през изминалия уикенд. Основна група от преминалите деца са от кърмаческа възраст до 10-12-годишни, оплакванията са повишена температура, болки в корема, гадене, разстройство и повръщане, каза началникът на детско отделение д-р Христина Марянова.

В момента 10 деца се лекуват в болница под наблюдение на педиатрите.

Специалистът по детски болести д-р Марянова поясни, че симптомите са както при летни инфекции, засягат стомашно-чревния тракт. Характерни за есента са и инфекциите на носа и гърлото. Усложнения на белодробни заболявания – бронхити и пневмонии, засега няма. Най-тежкото усложнение, което могат да причинят инфекциите на дихателните пътища през есента, е вирусна пневмония.

С рязкото понижаване на температурите е увеличен и приемът на пациенти в спешно отделение през почивните дни, по 10 пациенти с повръщане и разстройство се обслужват на дежурство, болни търсят лекарска помощ и през нощта, каза вчера дежурният лекар в спешно отделение д-р Орцева. Тя допълни, че са засегнати както младежи, така и възрастни хора.

Д-р Орцева поясни: „Оплакванията при една група са втрисане и отпадналост, болки в корема, само за часове състоянието се влошава с повишаване на температурата до 39 градуса, гадене, повръщане и разстройство. При други характерни оплаквания са само силни болки в корема и разстройство. Състоянието налага прием на повече течности и медикаменти за овладяване на чревната инфекция. Ако симптомите се задълбочат, е необходима лекарска консултация. Когато инфекцията продължи повече от денонощие, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения. Трябва да се лекува правилно с антибиотици, след изследвания се преценява назначаването на терапия, самолечението с антибиотици е опасно. По-тежките случаи с гастроентероколити се настаняват за лечение в инфекциозно отделение”, заключи д-р Орцева.

Момченце на 2 годинки от Благоевград е прието в реанимация на благоевградската болница, след като получило тежък обрив по цялото тяло и лицето. Инцидентът станал вчера около 14,00 часа. Детето имало оплаквания от зачервено гърло и сутринта е консултирано от личния лекар, по данни на майката е пиело само медикамент за понижаване на температурата, каза дежурният лекар в спешно отделение д-р Орцева. 

Тя поясни, че се касае за остра реакция на организма, приемът на този продукт не е за първи път, причината за свръхчувствителността се уточнява, анестезиолози провеждат лечение за овладяване на състоянието му.

Струма

 

Добавете Вашия коментар

TOP