4 нови случая на заразени с морбили в Пиринско, директорка на детска градина - глобена, приела дете без имунизация

24 Февруари 2019 | 18:27
0 коментара
Общество

Директорка  на детска градина е санкционирана за допускане на деца без извършени необходими имунизации за възрастта.

Съставеният акт е от Здравната инспекция, размерът на наложената санкция е около 200 лв.

Новината бе потвърдена от директора „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р В. Мончева. Актът е съставен персонално на директорката, предстоят още проверки на здравните картони на децата в детските градини и училищата относно имунизационния статус.

Както „Струма” писа, едно от заразените с морбили деца е посещавало Голевата детска градина в Банско. То не е било имунизирано. Очаква се още директори да бъдат санкционирани. Детско отделение на болницата в Разлог, което бе затворено заради заразата от морбили, отваря врати за прием на пациенти на 1 март. Всички 15 лежащо болни деца вече са изписани за домашно лечение. Д-р Мончева поясни, че ръководният екип на болницата е предприел противоепидемични мерки, извършва се дезинфекция, предстоят и ремонтни дейности в отделението.

Пациенти ще се приемат от началото на следващия месец, в момента нуждаещите се от болнично лечение деца с вирусни оплаквания и други заболявания от Разлог и съседните общини Белица и Якоруда се транспортират в болниците в Благоевград и Гоце Делчев. 

„28 случая на заболели от морбили са установени в Пиринско, всеки ден се регистрират нови случаи, единствено днес няма прием”, поясни д-р Мончева. Заболелите се настаняват за лечение в болниците в Гоце Делчев, Благоевград и столичната болница „Света Анна“.

Новоприетите болни от тази седмица са четирима, едногодишно дете от Банско е хоспитализирано в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. То е с потвърдена диагноза морбили. 11-месечно бебе от село Лютово, община Белица също е настанено в болница в София.

25-годишен мъж от село Черешово, община Белица, и 9-годишно момче от Разлог са настанени в инфекциозно отделение на благоевградската болница.

„14 пациенти с морбили са лекувани до момента в инфекциозно отделение на благоевградската болница, от тях трима възрастни”, каза зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Ал. Костов. Той поясни, че остават 4-ма болни с морбили за лечение под активно наблюдение на инфекционистите, две деца на 9-годишна възраст, 4-годишно момче и 26-годишен мъж от Разлог. Състоянието на 9-годишното момче, което бе прието за интензивно лечение в реанимация, вече е стабилно.

Момчето е преместено в инфекциозно отделение. 27-годишният мъж от Разлог, пристигнал болен от Италия, също е в добро състояние и вече е изписан за домашно лечение. По-голяма част от заболелите от морбилна инфекция са момчета.

Издирени са 291 контактни лица и обхванати с ваксина 131 деца.
Продължават проверките за изпълнение на връчените на общопрактикуващите лекари предписания, както и проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата, допълни д-р Мончева./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP