4-ма с мераци да оглавят РЗИ-Благоевград

10 Март 2024 | 13:20
0 коментара
Общество
Благоевград
4-ма с мераци да оглавят РЗИ-Благоевград

4-ма кандидати подадоха документи за директор на Регионалната здравна инспекция в Благоевград до крайния срок, който изтече вчера. Очаквано, първият е настоящият директор д-р Петър Иванов, който бе назначен временно на поста след освобождаване на предшественика му д-р Калоян Калоянов и остана като вр.и.д. начело на инспекцията близо 2 години.

 

Д-р Калоянов също е кандидат да се върне на старото си работно място. След като го уволниха от РЗИ, той започна работа в Регионалната здравноосигурителна каса като контрольор, но напусна още в началото на миналата година. Пробва се да стане специализант в неврологичното отделение на МБАЛ – Благоевград, но колективът на отделението прие идеята „на нож“ и този пост му се размина. На последните местни избори Калоянов неочаквано оглави листата на ГЕРБ в Благоевград и в момента е безработен общински съветник.

 

В битката за директор на РЗИ – Благоевград влиза и д-р Михаил Кметски, който в продължение на 18 г. оглавяваше здравната инспекция в Кюстендил, беше и директор на РЗИ – Благоевград, като междувременно се кандидатира и за шеф на общинската болница в Дупница. Той е бивш кадър на ГЕРБ, но напусна партията през 2011 г., когато се кандидатира за кмет на Сапарева баня с подкрепата на ДСБ, РЗС и ВМРО, Демократическата партия и Обединените земеделци.

Изненадата сред кандидатите за директор на РЗИ е хирургът от гоцеделчевската болница д-р Иван Канелов. След като работи 1 г. в Норвегия, той се върна в България и около 20 г. работи в столични болници. Върна се в Гоце Делчев през 2012 г. като прокурист на местната болница, но след като му изтече 3-годишният мандат, се отказа от административната работа и започна като хирург в болницата. Преди години д-р Канелов беше сред активните членове на ВМРО, но се отказа от политиката, защото отнемала много време.

П. Иванов К. Калоянов Ив. Канелов М. Кметски

Приемането на документите е само първи етап от конкурса за директор на РЗИ – Благоевград, след който следва защита на концепция за развитието на инспекцията и интервю. Според източници от медицинските среди много вероятно е обаче конкурсът да бъде прекратен и да не се проведе. Причината е, че в обявлението за него на електронната страница на здравното ведомство липсва заповедта на министъра, с която би трябвало да бъде обявен конкурсът. Едно от възможните обяснения е техническа грешка, защото той бе пуснат едновременно за директорските длъжности в РЗИ – Благоевград, Варна, Пазарджик, Силистра и Стара Загора и за всеки от тях би трябвало да има отделна заповед на министър проф. Христо Хинков.

/Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP