35 години от Дипломатическия корпус в Благоевград! Лазар Причкапов предложи за званието „Почетен гражданин“ ексгенералния директор на СМК Спас Бащенски и посмъртно ексдиректора на НХГ Кирил Войнов

02 Юни 2022 | 19:44
2 коментара
Общество
35 години от Дипломатическия корпус в Благоевград! Лазар Причкапов предложи за званието  Почетен гражданин  ексгенералния директор на СМК Спас Бащенски и посмъртно ексдиректора на НХГ Кирил Войнов

Екскметът Лазар Причкапов предлага да бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Благоевград” на бившия генерален директор на СМК Спас Бащенски и посмъртно на бившия директор на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ Кирил Войнов.

Предложението му до кмета Илко Стоянов и председателя на ОбС Радослав Тасков е отправено по случай 35 г. от изпълнението на строителната програма за обновлението на Благоевград, популярна като „посрещането на Дипломатическия корпус”,  Лазар Причкапов се мотивира, че Спас Бащенски и Кирил Войнов Михайлов имат своето уникално място в процесите на обновление на Благоевград и цялата им професионална биография е посветена на това. Мащабната строителна идея през 1987 г. е реализирана под ръководството на Лазар Причкапов, тогавашен първи секретар на ОК на БКП в Благоевград.

Ето какво пише в предложението на Л. Причкапов:

„Изграждането на Благоевград е дело на много поколения, посветили през годините своя труд, опит, знания и отговорност за многостранното му развитие. Сега, когато се навършват 35 години от изпълнението на комплексната строителна програма за обновяване на града, може с удовлетворение да се спомене, че през времето, когато се „наливаха основите” на бъдещия град и окръг, в различните области на живота израстваха достойни хора, които безкористно, без стремеж към лична облага, гордо и честно се обричаха на заветната кауза да превърнат Благоевград от изостанал във всяко едно отношение град на Югозапада във всестранно развит български град в Европа. И това стана. Имах възможността да съм и участник в този човешки подем и ентусиазъм и видях лично невероятни образци на трудов героизъм, на местен и национален патриотизъм, на честност, изяви на личен и колективен морал и всеотдайност.

       Дали беше трудно? Не беше леко! Но имаше убеденост в тези, които почнаха делото, че това трябва да стане и че Благоевград го заслужава. Най-много се радвахме, че „битката” за Благоевград роди кадри в различните сфери , които доведоха делото до успешен край. Да се помни! Тогавашното държавно ръководство застана безрезервно зад трудовите хора на Благоевград и Пиринския край, независимо че първоначалната идея беше далеч по-семпла от това, което се случи. Официално имахме решение за шест милиона лева, недостатъчни дори да се освежат фасадите на булевард „Никола Вапцаров”, а приключихме строителството с усвоена 30 пъти по-голяма сума. Трябваше да преодоляваме и недобри погледи и помисли към нас: завист, клевети, злоба. Но на никого не давахме обяснение. Темпът на промени беше зашеметяващ и стана късно за противниците да реагират на това, което правехме. Замисълът за мащаба и осъщественият градеж на Благоевград беше чисто наша, благоевградска идея и стана така, както го мислехме. Това носеше и определени рискове за тези, които го правеха. Независимо от пречките от всякакъв характер, строителите се справиха отлично. Някои се чудеха как така този град и окръгът, до вчера обречени на забрава, сега се оправят с проблеми, нерешени дори от водещи окръзи в страната. С колебания се отнасяха към нас като заговорихме за радио, за телевизия и най-много към идеята, че в Благоевград ще има университет. Колебанието не беше случайно, а идваше от факта, че всичко това ставаше във време, когато не достигаше база, училища, кадри, ресурси и много други. Тежеше и наследството от „македонския въпрос”. Имаме ли ги сега? Имаме ги. Всичко си дойде на място. Пробивът беше направен. Май се поувлякох малко с приповдигнатия тон, но не славословя никого, нито ръководства, нито институции, нито личности. Казаното беше изпълнено. Затова славословя общото, цялото, единното, сплотеното, което по сила  няма нищо равно на себе си. Затова моля общинските съветници да приемете предложението за присъждане на звание „Почетен гражданин на Благоевград” на Кирил Войнов Михайлов и Спас Лазаров Бащенски като положително отношение към един обобщен образ на хилядите редови труженици, изградили Благоевград и областта и продължаващите в годините след тях досега да ги изграждат.

Много от участниците в тези събития, отличили се с високи професионални и морални качества, получиха заслужени обществени признания. Така званието „Почетен гражданин на Благоевград” получиха архитект Александър Баров, който е с най-мащабен принос в решаването на архитектурните проблеми, инженер Захари Донев, тогавашен кмет на окръжния град, и редица други личности. Двамата, които предлагам сега: Кирил Войнов Михайлов и Спас Бащенски, имат свое уникално място в процесите на обновлението. Не смятам, че предложението е закъсняло, защото те имат своето обществено признание, а вашето решение ще го институционализира. Предлагам ги еднолично, не защото не биха могли да имат вниманието на обществен инициативен комитет, а защото стореното от тях е ставало пред очите ми и макар и нескромно, смятам, че честта да ги предложа на вашето внимание ми се полага по право като мой морален и граждански дълг. Правя това предложение от свое име и заставам с цялата си отговорност зад думите, които казвам, и истината, която стои зад тях, с убеждението, че достойните хора трябва да носят достойни звания, че обществото трябва да знае за тях, за делата им, за себеотдаването в защита на народополезни цели и идеи”, заявява Лазар Причкапов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

Догорнатапатка публикува:
04 Юни 2022 | 07:01
Простотията и такива като тебе злобни и самозвани, той нарочно не ги споменава, щото може да е и майка ти и баба ти в това число. Личи си че синодрала кожата на някой такъв. Млъкни патко проста, тук ако си инкогнито, по същия начин вониш и сред ората.
Ива публикува:
03 Юни 2022 | 15:51
Стига с тия комунистчески прийоми! След 35 години даваме звания на починали комунисти-надзиратели на робския труд на нлагоевградчани, за да впечатлим чужди дипломати! Не е направено за хората, а за фукня!

Добавете Вашия коментар

TOP