35 джипита от Дупница, Рила и Сапарева баня получиха накуп по 2000 лв. за работа на първа линия през ноември и декември

18 Декември 2020 | 18:59
0 коментара
Общество

35 лични лекари от Дупница, Рила и Сапарева баня са получили обещаните им от държавата по 1000 лв. за последните два месеца на годината, а трима лични лекари от Дупница затвориха  лекарските си практики.

Директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев съобщи, че са изплатени и по 1000 лв. на наетите от личните лекари техни колеги да работят в тяхната практика.

Общопрактикуващият лекар д-р Йордан Никлин, след като разбра, че е получил 2000 лв. по банковата си сметка, заяви: “Правителството ни обеща по 1000 лв., че работим на първа линия при предишната вълна от Ковид-19, но не ни платиха нито стотинка. Сега си удържаха на думата, макар и след недоволство на някои колеги от страната, че не са преведени по 1000 лв. за ноември. Сега ги получихме накуп”, обясни той.

В социалните мрежи се появиха коментари от рода на: „Личните лекари ни преглеждат по телефона, страхуват се да не се заразят, а им се плащат пари за първа линия”. Други пък благодарят за отношението на джипитата, които винаги са се отнасяли добре с пациентите и са били готови да помогнат по всяко време на денонощието.

Председателят на Българския лекарски съюз в Кюстендил д-р Красимир Панчев съобщи за “Струма”, че в общините Дупница, Сапарева баня и Рила работят 35 общопрактикуващи лекари.

Трима лични лекари от Дупница са се отказали от лекарската си практика през последния месец. Техните пациенти ще се разпределят между колегите им.

„Нормално е тримата колеги да затворят практиките си, те са на възраст, която е рискова при епидемията от Ковид-19. След 5-6 г. няма да има лекари в болниците в Дупница и общините от бившата околия. В момента средната възраст на лекарите е 50 г.  Всички млади хора от Дупница, които са завършили медицина, остават да работят в столични клиники, където само медицинските сестри получават по 1200 лв. заплата. Много млади колеги предпочитат да отидат на работа в другия край на света, но да бъдат с достойни заплати”, заключи д-р Кр. Панчев.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP