35 бъдещи вили на билото на Чуката притесниха кмета на благоевградското с. Изгрев, това ще задълбочи проблемите с тока и водата

14 Февруари 2023 | 15:52
1 коментара
Общество
35 бъдещи вили на билото на Чуката притесниха кмета на благоевградското с. Изгрев, това ще задълбочи проблемите с тока и водата

Идея за 35 еднотипни двуетажни вили в местността Чуката на благоевградското с. Изгрев на предприемача Емил Стоянов Танчев изуми кмета Йордан Китанов. Теренът е на билото над хотел „Езерец“ и е с огромна денивелация, дотам няма как да стигне тежка техника, а електропреносната мрежа на селото отдавна е пренатоварена и на практика инвеститорът ще излее на баира милиони за сгради, а проблемът с тока и водата ще се задълбочи, притеснен е селският кмет.

Инвестиционното намерение на Танчев в края на миналата седмица е депозирано в РИОСВ – Благоевград и е разделено на 3 предложения за изработване на Подробен устройствен план и промяна предназначението на 3 терена от „нива” в „за вилно строителство”.

Терените са съответно с големина 6698 кв.м, 5580 кв.м и 9116 кв.м и в тях инвеститорът планира издигане на 35 еднотипни двуетажни вили с разгъната застроена площ от 180 до 250 кв.м. Параметрите на застрояване са височина на сградите до 7 метра, максимално застрояване от 40%, минимално озеленяване 50% и паркиране в  имотите.

Емил Танчев вече има положително становище за строежите от Противопожарна безопасност, РЗИ, РИОСВ, БДЗБР, Енергото, „Напоителни системи” и ВиК, като последните са преценили, че няма проблем вилите да бъдат прикачени към водопровода на Изгрев.

Кметът на Изгрев Йордан Китанов пък изрази надежда собственикът да ползва терена за фотоволтаици, защото е много подходящ за това.

Селото отдавна има проблеми с електрическото захранване, защото застрояването с вили в долната част на местността Чуката натовари сериозно мрежата. От 2015 г. енергодружеството е предложило на собствениците на вили да съберат помежду си 100 000 лв., за да си направят отделен трафопост, но до момента сумата не е събрана.

Между 3 и 5 лв. е преотреждането на 1 кв.м, което за близо 22 дка е около 90 000 лв., показват грубите сметки на селския управник за инвестиция, с която Емил Танчев само ще стартира начитнанието. Според Китанов категорично в случая вината не е на инвеститора, а на държавните институции, които издават разрешителни за застрояване на такива места.

Инвеститорът всъщност работи отдавна по идеята да получи строително разрешително за местността Чуката. Още през 2011 г. Община Благоевград му е издала разрешение за ПУП, а през 2016 г. е получил разрешение и на Областния експертен съвет по устройство на територията, после е започнал събиране на документи от останалите институции.

Емил Танчев не е от с. Изгрев. Наша проверка показа, че той е от района на Петрич, едноличен търговец, който през 2019 г. беше кандидат за общински съветник от партия АБВ. Баща му също има фирма в Петрич и двете са регистрирани на един и същи адрес на ул. „28 октомври“.

Танчев не е единственият инвеститор, решил да строи на Чуката. В РИОСВ – Благоевград вчера постъпи още едно инвестиционно намерение за строеж на 4 жилищни 3-етажни сгради с обща застроена площ 1073 кв.м. И в този случай миналия ноември Общински съвет – Благоевград е разрешил изработване на Подробен устройствен план за промяна предназначението от „нива“ в „за жилищно строителство“.

Ако строежите започнат и приключат по едно и също време, това означава нови 39 мощни консуматори на питейна вода и електроенергия, които ще задълбочат допълнително проблемите на селото.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Epa публикува:
14 Февруари 2023 | 17:20
И накрая новодомците ще се избиват там - даваш един чувал пари и нямаш ни ток, ни налягане на водата

Добавете Вашия коментар

TOP