3/4 от българите със затруднения заради цената на тока

04 Февруари 2022 | 08:03
0 коментара
Общество
3/4 от българите със затруднения заради цената на тока

Повечето българи са затруднени от високите сметки за ток. В ситуацията на енергийна криза и увеличение цените, три четвърти от българските домакинства се стараят да предприемат конкретни стъпки за намаляване на ценовия шок върху семейните си бюджети. Оценките за усилията на държавата за овладяване на кризата остават критични, а очакванията за влиянието на напрежението между Русия и Украйна – песимистични.

Неяснотата около причините за сериозния ръст на цените допълнително съдейства за тази критичност, тъй като не позволява на хората да направят реална оценка, дали правителството действа в правилната посока, или не. Това са част от изводи от проведеното от “Алфа Рисърч” в партньорство с предаването “Референдум” на БНТ експресно допитване.

Увеличението на цените на електроенергията рефлектира върху 3/4 от потребителите. В най-голяма степен то се изразява в ограничаване потреблението на ток (49%). Значителен дял от хората се пренасочват също към ползване на нощната тарифа (38%), други източници за отопление и енергия (28%), както и подмяна на някои уреди с по-енергийно ефективни (22%).

Една четвърт от сънародниците ни не са предприели до момента специални мерки. Причините за това могат да са както невъзможност да се ограничи повече потреблението, така и липсата на такава необходимост (най-вече защото енергийните разходи за отопление не са свързани с електричеството).

Добавете Вашия коментар

TOP