34-годишен неврокопчанин прави проекта за храма „Св. Мина“ при пазара в Благоевград

05 Април 2023 | 09:10
0 коментара
Общество
Благоевград
34-годишен неврокопчанин прави проекта за храма  Св. Мина  при пазара в Благоевград

Младият архитект от Гоце Делчев Георги Витанов е ангажиран от Неврокопска митрополия с проекта на бъдещия храм „Св. Мина“, който ще се изгради при открития пазар в Благоевград. Община Благоевград е издала виза за проектиране миналия месец и работата е стартирала.
„Все още сме в начален етап на техническия проект, но като визия той ще е същият, представен от мен през 2020 г. на конкурса, обявен от Общината“, каза за „Струма“ арх. Витанов. Той даде подробности за идеята, която предстои да разгърне, като обясни, че е възможно да има леки корекции както в големината, така и във височината, но те няма да са съществени.
„До 6 месеца може би ще отнеме на мен и екипа ми да изработим и представим готовия проект, надявам се това да стане до края на лятото. Храмът ще е с подово отопление, в сутерена ще има кухня за социални нужди и за изграждането й работим с технолог, за да отговаря на всички изисквания, и ще е доста голяма като площ. Когато в старите храмове се прави подобна кухня, обикновено се пригодява помещение, като се правят редица компромиси, докато сега то се замисля с тази цел. Височината на храма ще е около 27 метра, нормативно имаме право още малко да се качим и куполът на камбанарията може още малко да се вдигне. Коментирах със строители терена, лошото е, че целият е насип и сме поръчали да се направи геоложко проучване със сондаж .Сигурно ще се наложи някакво укрепване откъм реката заради близостта й“, обясни 34-годишният архитект. Арх. Георги Витанов работи в екип с две столични архитектки.

Гоцеделчевският архитект с колежките си от София, с които работи в екип

Припомняме, че през 2020 г. Община Благоевград обяви конкурс за идеен проект за храм „Св. Мина“, в който участваха с предложения 4-ма архитекти. Комисията бе 18-членна, начело с тогавашния кмет Румен Томов. До последно се чакаше предложението на Неврокопска митрополия, което бе внесено буквално в последните минути на срока и веднага бе обявено за печелившо, като дори не се огласиха идеите на останалите участници арх. Чонков, арх. Сандев и арх. Параскова. Приетото с 16 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 1 отсъстващ предложение на Неврокопска митрополия е за площ на имота 1658,459 кв.м, със застроена площ от 489,445 кв.м и разгъната застроена площ от 589 кв.м.
Миналата година на извънредна сесия на 11 ноември, навръх празника Св. Мина, ОбС – Благоевград дари на Неврокопска митрополия имота, в който да се изгради новата църква.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP