325 са столетниците у нас. Вижте съветите им за дълголетие

27 Ноември 2022 | 15:28
0 коментара
Любопитно
325 са столетниците у нас. Вижте съветите им за дълголетие

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България.

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

В област Благоевград, по данни на НСИ, има 13 столетници, от които седем жени и шестима мъже. В областния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем жени над 100 години, а хората между 95 и 99 години са 242-ма, като отново преобладават жените – 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, съобщиха от дирекция „Информационно и административно обслужване" към Община Варна. В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са жени, а четирима – мъже, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Най-много, навършили вековна възраст, са в община Горна Оряховица - четирима. Двама живеят в Лясковец и по един в общините Велико Търново, Златарица, Павликени, Свищов и Сухиндол. В три от общините – Елена, Стражица и Полски Тръмбеш, хора навършили столетие не са регистрирани.

Столетниците на Балканите споделиха тайните си за дълголетие

Дълголетие и добра храна

Тайната на дългия живот е в движението и добрата храна, смята единствената столетница от Видинско

Единствената столетница във Видинско е баба Мария Костова от село Войница. Преди три месеца тя отпразнува своята 100-годишнина в добро здраве и силен дух за живот сред своите роднини и приятели. Споделя, че тайната на дългия й живот е в движението и добрата храна. Баба Мария е израснала в бедно семейство, но независимо от това е имала щастливо детство. Категорична е, че е достигнала до тази възраст защото "много е работила на двора, движела се е и се е хранела здравословно". Споделя, че днес повече й се спи, но не пропуска разходка навън и сутрешна закуска с попара. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, но яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка червено вино, разредено с лимонада. Баба Мария вярва в Бог, но не и на поповете, заради което не ходи често в църква. Във Видинско към днешна дата живеят 170 души над 90-годишна възраст, съобщиха от кметството. 

Общо 367 са хората над 90-годишна възраст в област Габрово. В град Габрово столетниците са четирима, като трима души са на 100 години, а един е на 102. В град Дряново има регистриран един човек на 100 години. В Севлиево един е на 100, а двама са на 101 години. В село Трънито има един жител на 99 години, съобщиха от отдел „Статистически изследвания“ - Габрово към НСИ. В Севлиево са регистрирани двама души на 99 години, в Трявна четирима са на възраст 98 години. 

България се топи! ООН прогнозира огромен спад на населението до 2050 г.

Усили труд е основата

Усиленият труд и движението са основата на дълголетието за 99-годишния дядо Нико на Кърджали

Своят 100-годишен юбилей след по-малко от година ще отбележи единственият останал жив участник във Втората световна война в Кърджали Нико Костов, който преди месец отбеляза своите достолепни 99 години. Роденият в Елхово ветеран се е сблъсквал с много житейски трудности, но споделя, че работата и движението са го крепили във времето, и те са в основата на дълголетието му. В област Кърджали, според последното преброяване на населението през септември 2021 г. е имало девет души, навършили 100 години, като седем от тях са жени, каза за БТА Мария Желева, началник на отдел „Статистически изследвания – Кърджали“. По думите й, според последните данни, столетници има в пет от седем общини в областта – Ардино, Джебел, Кирково, Кърджали и Момчилград. Според регистъра на отдел ГРАОН към днешна дата по настоящ адрес в община Кърджали има 10 столетника, като само след дни към списъка ще се присъедини жителка на областния град. 

Най-възрастният жител на територията община Кюстендил е от с. Драговищица - жена на 101 г. Кръгли сто години в общината през 2022 година е навършил един човек с постоянен адрес в град Кюстендил. Дълголетниците на територията на Община Кюстендил, от 97 до 101 години, са общо 14, от които 11 жени и трима мъже, уточниха от служба „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) при община Кюстендил. Към момента в община Дупница има само един 99-годишен мъж, с постоянен адрес в град Дупница. 

А киселото мляко?

Киселото мляко от родопското село Момчиловци като фактор за дълъг живот 

Родопското село Момчиловци е популярно в Шанхай като селото на дълголетието. Известността му в Китай се дължи на мащабни рекламни кампании на компания, наложила на пазара в азиатската държава млечни продукти с марка „Момчиловци“. Консумацията на кисело мляко от Родопите се посочва като един от факторите за дълголетие в планинския район. Сега най-възрастните обитатели на Момчиловци са на 95 г. Дълголетието е вплетено и в туристическия облик на родопското село, получило статут на „Център на българския здравно-духовен туризъм“. 

НСИ обяви резултатите от преброяването НА ЖИВО

В община Монтана има един столетник - жена на 101 години, която през зимата живее при децата си в София. Най-възрастният човек в община Пазарджик, по данни на местното управление на ГРАО, е Никола Жеков от село Мало Конаре. Той е роден на 1 януари 1920 г. и в първия ден от новата година ще навърши 103 години. В същото населено място има още една столетница - Цветана Дъбова, родена на 8 август 1922 г. В град Пазарджик живеят още двама дълголетници - Петър Тошков и Мериам Коен. Община Пазарджик поддържа контакт със семействата на столетниците и осигурява подаръци за празниците им, каза за БТА Татяна Папазова, директор на дирекция ГРАО в общинската администрация. 

По данни на отдел „Ститистически изследвания"-Перниккъм 31 декември 2021 г. лицата над 99 години в област Перник са общо девет. В общинаПерник има петима души над 99-годишна възраст, в Радомир и Земен са само по един, а в община Трън – двама. В област Плевен столетниците са 13, показват данните на отдел „Статистически изследвания“ в Плевен към Териториално статистическо бюро – Северозапад. Най-много са жителите на 100 и повече години в община Плевен – деветима. Най-възрастната жителка на плевенска община е жена на 103 години. С решение на Общинския съвет в Плевен на навършилите сто години жители на общината се предоставят по 500 лeва. По един столетник има в общините Гулянци, Кнежа, Искър и Червен бряг. В град Пловдив общо 25 души са на и над 100 години, съобщиха от общинската служба ГРАО. От тях 16 са жени и девет - мъже. Само през настоящата година 13 души са навършили столетие. Общо столетниците в община Асеновград са четирима като трима от тях стават на век тази година - те са от селата Орешец и Тополово, и от Асеновград. В Община Родопи тази година един мъж е навършил 100 години, той е от село Брестовица. На 101 години е жена от Цалапица, а две жени догодина от Златитрап и Марково също ще се присъединят към столетниците в общината. Един от най-възрастните хора в Пловдивска област е Димитър Куков от Карлово - на 104 години.

Баба Радка от Разградско дължи дълголетието си на спокоен характер и силен дух

Обявиха броя на българския, турския и ромския етнос в страната

Лицата на възраст 98 и повече навършени години в област Разград към 7 септември 2021 г. са осем и всички са жени. Това показват резултатите от преброяването на населението, проведено през миналата година, съобщи за БТА Даниела Данаилова, началник на отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север. 

По данни на общините в областта най-възрастният жител в региона е стогодишната баба Радка Делева от кубратското село Тертер. Тя е родена през септември 1922 г. в село Черна, област Тулча, в Румъния. На 18 години се преселва заедно с другите си осем сестри и братя в Тертер, след подписания в град Крайова договор между Царство България и Кралство Румъния, разказа за БТА кметският наместник на селото Николай Иванов. Цял живот баба Радка работи по полетата на Добруджа и за възрастта си е в много добро здраве. Много е човечна, уважавана и обичана от съседите и хората в селото. По думите й дълголетието си дължи на спокойния си характер и силен дух, каза още кметският наместник на Тертер. 

На 8 февруари 2023 г. 100 години ще навърши баба Славка Христова Тодорова от разградското село Просторно. Тя е родена в село Върбовка, община Павликени. В Просторно се преселва да живее със съпруга и двете си дъщери през 1957 г. от заветското село Острово. Целият й живот е преминал в неуморим труд и грижи за децата. Работила е на различни места – в кравеферма като гледачка, в здравната служба, в детската градина, била е и пчелар. 

Трудолюбие и спокоен живот е рецептата за дълголетие на Боян Райков от Силистренско

Астролозите назоваха шест столетници според зодиакалния им знак

Боян Райков от силистренското село Айдемир отпразнува 100-годишния си юбилей тази година. Трудолюбие и спокоен живот е рецептата му за дълголетие. В селото още се носи славата на работливия юбиляр, свързана с най-вкусните зеленчуци, които отглежда и добрия му характер. Почти 30 години дядо Боян се е занимавал със стадото от волове, конфискувани от семейството му по време на национализацията. И досега столетникът всеки ден извежда на паша малко стадо кози. Освен него в Силистренска област тази година стотния си рожден ден отпразнува Добра Станева от село Ситово. 

Трудно може да се установи колко точно са столетниците в Силистренска област като една от причините е липсата на информация в общините за съдбата на възрастните хора, които са напуснали своите родни места и са преселили да живеят в чужбина. Те се водят по постоянен адрес в български селища, но настоящият им адрес е в друга държава и информацията за тях зависи от близките им, коментираха от местни администрации.

При последното преброяване четирима жители на Смолянска област са надхвърлили вековна възраст, според данни от Териториалното статистическо бюро. Дълголетниците на възраст между 90 и 100 г. са 516. По данни на Столичната община в София има 62-ма души, които през 2022 г. ще навършат или вече са навършили точно 100 години. Съгласно данните в Национална база данни „Население” на територията на Столичната община има 20 души, които през настоящата година ще навършат или са навършили 103-годишна възраст, пише БТА. Достолепните 102 години ще навършат или са навършили 30 души, а 45 – 101 години. Между 95 и 99 години на територията на Столичната община има 1222 души. Седем са гражданите на община Стара Загора, които са над 100-годишна възраст, сочи справка в дирекция „Гражданско състояние“. От тях пет са жени, а двама са мъже. Най-възрастният жител на общината е на 103 години и е жена. Тази година през октомври още един мъж се присъедини към групата на столетниците. 

Трудолюбие, постоянна активност и доброта е примерът на баба Неделя от Търговище

Най-възрастният жител на област Търговище е 102-годишната Неделя Милева от поповското село Марчино, която на 15 ноември отпразнува своя рожден ден. В Поповска община са родени и живеят и най-много столетници, показа справка на БТА. Правнучката на баба Неделя – Димана Найденова разказа, че жената е в завидна за годините си кондиция. Животът й не е протекъл гладко – съпругът й загива на фронта и тя остава сама в грижите за единствения им син. Животът й е свързан изцяло с Марчино. Работила е като готвачка, но и днес продължава да се занимава със земеделие – от градината й винаги има какво да се откъсне, споделя Найденова. По думите й в рода на баба Неделя има и други дълголетници. Столетницата няма лична тайна за дълголетие, но според близките й при нея то се дължи на трудолюбието, постоянната активност, на скромността и добротата.

По данни на Теодора Димитрова, младши експерт в общинската администрация в Попово, столетниците в общината са общо четирима. В община Търговище столетниците са двама – жена, навършила 100 години през януари и мъж, който живее в село Макариополско. Това е Ибрям Салиев, който отпразнува 101 години на 24 ноември в родното си село, заедно с роднини и близки. Дядо Ибрям е усмихнат човек, силно вярващ, пъргав и трудолюбив. Бил е строител и полевъд. Той е живата история на родното си село, в което днес живеят и децата му. Слабо чува, но се интересува от случващото се у нас и по света. Не гледа телевизия, но чете вестник без очила. В омуртагското село Петрино живее баба Хабибе, която през февруари 2023 г. ще навърши 100 години, съобщи секретарят на Община Омуртаг Стела Атанасова. Справка в другите две общини на област Търговище – Опака и Антоново показва, че в тях няма столетници.

Силна вяра, четене и доброта към всеки, е рецептата на 100-годишната Гина Аролска от Чепеларе

Сто години на 18 ноември навърши Гина Аролска от с. Хвойна, община Чепеларе. Столетната дама е съпруга на починалия свещеник Отец Атанас Аролски, който бе един от примерите за отдаден на вярата и служението на църквата свещеник в Родопите. Презвитера Гина Аролска продължава да чете непрекъснато и в напреднала възраст, може би това държи бистър ума ѝ, смята нейната дъщеря Елена Димитрова. Гина Аролска е водена през целия си живот от силната вяра и мъдрост, великодушието да прощава, допълва дъщерята. Вратата на 110-годишната къща на свещеника в Хвойна е отворена за всеки. Един от уроците, които е получила Елена от нея, е - „Когато се отвори вратата, който и да е, веднага да му помогнеш с каквото можеш". Да си отворен и добър към всеки, дори към непознатия, е научила Елена от родителите си. Прехвърлилата век баба Гина е скромна дори в яденето си - постно и по малко, обяснява дъщерята. Тя допълва, че майка й винаги я е учила да прощава и на най-лошите хора - „И в черната му душа има едно бяло кътче, което ще докоснеш с твоята доброта", я съветва тя.

Общо 115 са жителите в община Шумен на сто и повече години, според справка на общинската администрация в областния град. В нея фигурират множество турски имена на жители на и над 110-120 години. „Това вероятно са преселници в Турция, за които техните роднини не са сметнали за необходимо да изпратят до общината смъртния им акт, ако са починали“, уточни Роза Енчева - главен експерт "Връзки с обществеността" на Община Шумен. 

В петте общини на област Ямбол има 12 дълголетници, родени през 1922 г. и 1923 г., показа справка в регистрите на местните служби на ГРАО. Няма обаче информация дали всички живеят и към момента в Ямболско или са при свои близки извън областта. Понякога в регистрите остават и починали, но това няма как да се проследи, ако се е случило в чужбина и близките не са представили смъртни актове в България, уточниха от службите ГРАО. От общия брой на дълголетниците, в областния град са шестима.

Столетници: 7 неща, които издават ще доживеем ли дълбоки старини

Четирима са столетниците – двама мъже и две жени, двама ямболци пък предстои да навършат вековен юбилей догодина, съобщи Диана Аркова, началник на отдел ГРАО в община Ямбол. Двама са дълголетниците в община Тунджа. В село Кабиле живее 99-годишна жена. Като жител на общината е регистриран и столетник от село Тенево. Мъжът обаче в момента живее при свои близки в София, уточни пиарът на общината Диана Иванова. Двама мъже, родени през 1923 г. живеят в град Елхово. Единият от тях вече е навършил достолепните 99 години, а на другият му предстои през декември тази година. Те са и единствените дълголетници на територията на общината, съобщи Диана Калчева от местната служба ГРАО. На територията на община Стралджа най-възрастният жител е жена от село Богорово, родена на 30 декември 1923 г., съобщи секретарят на общината Росица Стойкова. Съвсем скоро 99 години ще навърши и най-възрастната жителка на крайграничната община Болярово.

Добавете Вашия коментар

TOP